Belgen met Indiaas kapitaal in de VS

Datacenterspecialist A-Server uit Lochristi gaat samen met het Indiase Zenith Infotech de Amerikaanse markt bewerken. Zenith Infotech brengt 3,3 miljoen euro (5 miljoen dollar) kapitaal binnen en neemt ook nog eens voor 5 miljoen dollar diensten af van A-Server. De transactie wordt in de komende maanden gefinaliseerd. Het nieuws komt van A-Server zelf.

Grootste aandeelhouder van A-Server is Kristof De Spiegeleer, een datacenterspecialist en serieel entrepreneur die al verschillende keren langs de kassa passeerde. Hij verkocht eerder al het hostingbedrijf Dedigate aan het Amerikaanse Terremark, Datacenter Technologies aan Veritas en recentelijk nog Hostbasket aan Telenet.

A-Server is vandaag in betatest met een sleutel-op-de-deur- datacenter, dat de klant online zelf kan configureren. “Datacenters als een service”, zegt product development manager Arvid Fossen van A-Server. “Wij zijn een vroege versie van utility computing, informatica als nutsbedrijf.” Het is een flexibel alternatief voor afzonderlijke servers en 80 % energiezuiniger, pleit hij. De soepelheid is belangrijk bij webtoepassingen, waar succes moeilijk voorspelbaar is. “Binnen het uur kan iemand zijn infrastructuur ter beschikking hebben. Met dit product kan je boomen“, zegt Fossen, die tot in 2006 op de DSL-wholesale- afdeling van Belgacom werkte.

A-Server positioneert zich net onder de systemen met hoge beschikbaarheid. Fossen: “Goedkoop zijn, is niet het punt. Onze insteek: de pijnpunten in een organisatie wegnemen.” Onder meer Deutsche Post en Hostbasket zijn al gebruikers. A-Server concurreert met het Amerikaanse Egenera, dat al 150 miljoen dollar durfkapitaal ophaalde, het Canadese private 3Tera, en met de EC2- en S3-diensten van Amazon.

De boomkikkergroene racks van de Belgen lonken naar operatoren, hostingbedrijven en onafhankelijke softwareverkopers. Ze worden gebundeld met software, monitoring en onderhoud, en via partners gedistribueerd. “In de VS wordt dat Zenith Infotech. We plannen de ‘roll-out’ voor het derde kwartaal”, zegt Arvid Fossen.

Later bouwt A-Server voor Europa zelf een partnerkanaal uit. Het bedrijf heeft voorlopig niet de capaciteit om beide markten tegelijk aan te pakken. Het is in juli 2006 opgericht en telt vandaag een twintigtal werknemers en heeft 15 vacatures. Pas in juni 2008 sluit A-Server zijn eerste boekjaar af.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content