Belgen kopen massaal de Provence op

Het zuiden van Frankrijk, en dan vooral de Provence, kent een succes zonder weerga. Vooral de Belgen zijn er massaal huizen aan het opkopen. Een reis naar het land van het licht van Cézanne.

Bijna 25%! Eén op de vier transacties die door buitenlanders in de Luberon en omgeving wordt gedaan, is Belgisch. Jawel, het gaat om serieuze cijfers, afkomstig van de kamer van notarissen van de Vaucluse. Na de Belgen volgen de Britten (17%), de Amerikanen, de Zwitsers, de Luxemburgers, de Italianen en de Duitsers. De Provence, en meer specifiek de Luberon, kent flink wat succes.

De regio, in het hart van de Provence, omvat typische dorpjes zoals Gordes. “Ons kantoor werkt hoofdzakelijk in de Luberon en de Vaucluse, dat wil zeggen van Avignon tot Forcalquier en van de Mont Ventoux tot aan La Durance, in het zuiden van de Luberon,” zegt Emmanuel Garcin van het makelaarskantoor van Ménerbes. “Dat is dus een vrij grote sector met plekjes die zeer in trek zijn, zoals de omgeving van Cavaillon, Apt, Ménerbes, Bonnieux, Oppède en Gordes. De vallei vertegenwoordigt 90% van de vraag. De Luberon biedt flink wat reliëf, je kan er genieten van een prachtig panorama en de dorpjes zijn uiterst karakteristiek. Ze zijn ook makkelijk bereikbaar en dat is heel belangrijk voor de internationale cliëntèle.”

Grote troef: de TGV

Als chique stek is de Luberon the place to be geworden voor de kopstukken van deze planeet. Het is er kalm, rustig en er heerst nog eerbied voor het privé-leven: talloze sterren weten dat maar al te goed. Van Mick Jagger tot de familie Moët & Chandon, in deze regio vindt u de meest gefortuneerden der aarde. Een trend die echt niet van gisteren dateert, maar zich ontegenzeggelijk bestendigt.

“De voornaamste reden vormt het fabuleuze leefklimaat,” verklaart Vincent Boeuf, oprichter van een netwerk van makelaarskantoren in het zuiden van Frankrijk, waaronder Luberon Investissements. Dit door de Unesco geklasseerde landschap biedt een uitzonderlijk kader dat de autoriteiten als een schat beschermen. Zelfs de Hilton-keten kon zijn plannen hier niet doorduwen. De huizen behouden dan ook al hun charme. “De regio is vandaag veel meer in trek dan de Côte d’Azur,” zegt Boeuf. “De invasie van zomertoeristen, het gebrek aan mobiliteit en het verschijnen van betonblokken langs de kust werken in het nadeel van de Franse Azurenkust. Een groeiend aantal personen trekt weg van de kust om zich zo’n honderd kilometer verder te vestigen. De locatie, op één uur afstand van de zee en de bergen, is ideaal. Zo ook het klimaat. De weldaden van het Middellandse-Zeeklimaat zijn voelbaar tot waar de olijfbomen groeien. Ziedaar het ware symbool van de Provence.”

Daarnaast is ook de TGV Méditerranée van doorslaggevende invloed geweest op de marktdynamiek. Dagelijks vertrekken er vanuit Parijs treinen naar Avignon (2.40 uur), Nîmes (2.50 uur) en Aix-en-Provence (2.55 uur). En de TGV, dat betekent ook de nabijheid van Brussel…

De prijzen

Een toename van het aanbod in de Luberon is vandaag compleet ondenkbaar. Zo blijft er bijvoorbeeld nog maar een dertigtal bouwterreinen over. “Zo’n vier à vijf jaar geleden nam de vraag een grote vlucht en kon het aanbod niet volgen,” zegt Emmanuel Garcin. “Vandaag besteed ik mijn tijd grotendeels aan het zoeken van huizen in plaats van kopers. Ik selecteer de eigendommen aan de hand van uiterst specifieke criteria: de kwaliteit van de ligging, de omvang en het karakter van het huis. De staat van het huis is gewoonlijk van weinig belang: de kopers zijn sowieso van plan om te verbouwen en willen de woning op hun manier inrichten.”

Vandaag situeert minstens 80% van de vraag zich tussen 745.000 en 1,5 miljoen euro. Onder dat niveau vindt u nog moeilijk een goedgelegen huis met karakter. Garcin: “Momenteel bieden wij een oud landhuis te koop aan voor 625.000 euro, maar het bevindt zich in het zuiden van de Luberon. In onze vallei zou het op 750.000 euro worden geschat. De vraag is altijd groter geweest dan het aanbod. Het is geen nieuw verschijnsel en het zal beslist wel voortduren. In de Alpes-de-Haute-Provence, een heel mooi maar iets verder afgelegen stukje Luberon, heb je daarentegen nog eigendommen die je hier niet meer vindt, met name huizen die je nog moet renoveren.”

De waarde van een onroerend goed hangt voor alles af van de omgeving en de locatie. Er bestaat niet echt een referentie-index, omdat iedere eigendom nu eenmaal uniek is. Vincent Boeuf: “Vandaag veranderen sommige huizen hier van eigenaar voor ongeveer 3 miljoen euro. In Gordes gaat bijvoorbeeld een pittoresk huisje met grond voor 2,825 miljoen euro van de hand. Nauwelijks een kilometer verderop bracht een stenen huis met grond veel minder op, vooral omdat het vlakbij een waterzuiveringsinstallatie lag. Ook minder waard zijn huizen met een slechte windligging, panden die vlak langs een TGV-lijn liggen of die zich in de buurt van elektriciteitskabels bevinden.”

Ook al vormen transacties van ruim boven 10 miljoen euro al lang geen uitzondering meer, toch ligt het gemiddelde van de verkopen tussen de 0,3 en 1,2 miljoen euro. Voor 900.000 euro tikt u een leuk gerenoveerd landhuis met mooi panorama op de kop, maar dan mag u niet al te hoge eisen stellen qua comfort en ligging. Als u de perfectie verlangt, moet u tussen 2 en 3 miljoen euro rekenen. En bij huizen die moeten gerenoveerd worden, betaalt u toch al vlug 600.000 euro.

“Wie in de Luberon investeert, koopt vooral een uitzicht, een leefklimaat van kwaliteit,” zegt Vincent Boeuf. “De prijzen zijn absoluut hoog, maar zij weerspiegelen uitsluitend de kwaliteit en de zeldzaamheid. Ze zijn niet het resultaat van vastgoedspeculatie.”

Véronique Pirson [{ssquf}]

Van Mick Jagger tot de familie Moët & Chandon, in de Luberon vindt u de meest gefortuneerden van deze planeet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content