Belgen in commandostijl

België doet weer mee aan de interteamwedstrijden.

Met Pierre Relecom, Pierre Thomas, Jo- nathan Horsman, Gerald Gresse, Patrick Hanauer en Sebastien Wulf werd België zeventiende tijdens het Europees kampioenschap voor teams, gespeeld in juli. Daarmee bereikten onze landgenoten hun doel, want de eerste achttien landen kwalificeerden zich automatisch voor 2005.

Na de twee ronden stroke play stond België op de achttiende plaats. Maar dan volgden overwinningen tegen Zwitserland (4-1), Tsjechië (4-1) en Oostenrijk (3-2) in match play, wat resulteerde in een zeventiende plaats.

“Zonder onze sterkste speler, Stefan Boschmans, heeft het team uitstekend gespeeld,” weet coach Michel Vanmeerbeek. “Tegen Zwitserland, Oostenrijk en Tsjechië was het heel spannend. In stroke play verwachtten we natuurlijk beter van onze boegbeelden, maar je zal me zeker niet horen klagen.” Temeer daar de Zwitsers jongens in hun team hadden als Raphaël De Sousa, de finalist van de British Amateur, en de Oostenrijkers tijdens het recentste wereldkampioenschap nog vijfde werden.

“De concurrentie wordt almaar scherper,” zegt federatievoorzitter Raymond Kilian. “We spelen zeer goed tegen landen als Polen, Rusland, Tsjechië of Slovenië. Die jongens gaan ook naar de Amerikaanse universiteiten en werken samen met de beste coaches van Europa.”

Raymond Kilian volgde deze kampioenschappen met een Belgische deelname aan het wereldkampioenschap van 2004 in het achterhoofd. “De strijd om die zeventiende plaats was gewoon schitterend. Onze spelers getuigden van grote karaktersterkte.”

Mogen we daaruit afleiden dat België meespeelt in de Europese kampioenschappen voor teams? En is dat succes dan te danken aan de nieuwe sportieve leiding en het Belgian Team? “We hebben vanuit het niets een strategie uitgewerkt,” zegt Vanmeerbeek. “Alle jeugdcategorieën moesten opnieuw worden opgebouwd. Het mirakel heeft niet mogen zijn, akkoord, maar we moeten nuchter blijven. Zo’n achterstand op de andere landen maak je niet goed in een paar maanden tijd. Je hebt eerst een stevige basis nodig, en de toekomst ziet er goed uit.”

In de stroke play strandden de Boys (achttien jaar en jonger) op amper één slag van kwalificatie voor de Europese top-acht. De Girls (dezelfde leeftijdsgroep) werden negende in stroke play en wonnen bovendien hun twee volgende wedstrijden in match play om die positie te behouden. Vanmeerbeek: “We blijven dus hard werken in ware commandostijl. Kleine groepjes die heel intensief trainen en op lange termijn van dichtbij worden gevolgd: dat blijkt het goede recept. En de Belgische terreinen moeten langer worden, beter ook, met smallere fairways, betere roughs en vlaggen die moeilijker staan opgesteld. Dat geldt vooral voor de meisjes: ze moeten verder leren slaan en moeten handiger zijn op de greens. In België kan je golfbanen voor meisjes al te vaak samenvatten in een drive gevolgd door een wedge.”John Baete

Driver: Woods ruilt Nike voor Titleist

Opschudding in de States. Na achttien maanden testen gooide Tiger Woods zijn hypermoderne driver van Nike aan de kant om opnieuw met zijn vroegere driver van Titleist te spelen.

De nummer één van de wereld twijfelde al enige maanden, maar na zijn nederlagen in de majors van 2003 hakte hij de knoop door: “Ik speel opnieuw met mijn vroegere driver omdat ik er preciezer mee kan spelen.”

Qua driving accuracy stond Woods nooit eerder zo slecht geklasseerd. Nike heeft een contract van 100 miljoen dollar met Woods.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content