BELGEN EN BAPTISTEN

Metter.

Hoe verder de huurauto van Atlanta wegglijdt, hoe sterker Baptist

Preachers doorklinken op de radio. De Guido Gardens van de Guido Evangelistic Association met een rechtstreeks uitgezonden gebedsdienst op zondag is een attractie van Metter. The American Language Institute de nieuwste licentiehouder van de talenschool Ceran (Spa) leeft tussen het christelijke fundamentalisme en de restanten van de zwartenhaat in de kustvlakte van Georgia.

Om halfelf ‘s avonds wordt de laatste borrel geserveerd op Cedar Plantation. De vier studenten twee Duitsers, één Venezolaanse en één Columbiaan praten na. Buiten concerteren de krekels met een Ode aan de Vreugde. In alle schakeringen van gebroken Engels passeren de vrienden, het werk, het land in de conversatie. Wie uitschuift naar het Spaans of het Duits wordt tot de orde geroepen. De complete onderdompeling in het Engels werkt. Vluchten uit Metter kan niet.

Ceran verstrekte vorig jaar een licentie voor Residential English Courses op Cedar Plantation. De eigenaars van de talenschool zijn Michael en Lydia Kohout, plantagebezitter in de derde generatie. Michael is oud-student van Ceran in de Provence. Achter de historische family hall verrees een faculteitsgebouw met talenlabo’s en een residentie met twintig gastenkamers.

De Kohouts kochten de licentie tegen een lump sum en een jaarlijkse royalty van 4 % op de omzet. The American Language Institute ontvangt de pedagogische begeleiding, de marketing en de methodologie van Ceran. Peter Choma, Luikenaar : “Het Ceran-systeem heet complete immersion, niet total immersion zoals Berlitz. Wij zijn een residentiële talenopleiding, dagelijks van 8.15 u. tot 22.30 uur. Van zondag tot en met vrijdag zijn we 66 uren samen.” Peter Choma vertegenwoordigt Ceran in de VSA. Hij noemt de eerste resultaten positief, zijn doelgroep is de bedrijfswereld Amerikanen of buitenlandse investeerders in de VSA. Amerika aanvaardt de leuze to be illiterate you have only to speak one language. Ceran heeft vandaag naast het hoofdkantoor in Spa een netwerk in Ierland, Zuid-Frankrijk en Spanje. Peter Choma en Siân Elizabeth Peters vormen een man-vrouw-team. Hij is een Belg, zij is van Wales. Hun kinderen, Alexander en Anastasia, rennen zoals de locals op de blote voeten naar de lagere school. Een contrast met het leven in hun Luikse wijk bij de Gare des Guillemins.

Tweemaal per jaar inspecteert René Bastin, stichter-eigenaar van Ceran, de school in Metter. De Amerikaanse leraren volgen een training in België. Zij moeten de remmingen van hun studenten aan den lijve ervaren, zegt Siân Elizabeth Peters, academic director. De leraren staan op de loonlijst, geven dertig uren les per week en moeten één avond present zijn voor de animatie. Gerekruteerd wordt aan de nabije Universiteit van Statesboro, een multiraciale instelling met 15.000 studenten. “We willen leraren die een band met de streek hebben,” eist Siân Elizabeth Peters.

De basisprijs voor een weekcursus is 1200 dollar all-in, het bedrag kan opklimmen tot 3000 dollar door meer individuele lessen. Metter streeft naar een minimum van 7 à 8 studenten per week. Savannah International Airport ligt op 1 uur van Cedar Plantation.

De school leert voorlopig alleen het Engels aan. De prioritaire markten zijn de niet-Engelstaligen die in de VSA aan de slag moeten gaan en Zuid-Amerika. Een hoog percentage van de studenten komt op herhaling. Elke oud-student brengt gemiddeld 2 à 3 kandidaten aan. Zeventig procent van hen stamt uit het bedrijfsleven en de diplomatie.

Metter is een tijdmachine. Je leeft jaren terug. De kweek van krekels als visaas is een lokale specialiteit. De studenten van Ceran gaan op stap in het stadje. Het meisje van de keuken is een zwarte beauty. Als ze meegaat, krijgen de studenten op café te horen ” OK, you can come in, but, if trouble starts, please leave straight away”. Metter telt 35 % zwarten en die zie je amper. Een derde van het inkomen van CandlerCounty hoofdplaats Metter wordt verdiend door de sheriff met het uitschrijven van speeding tickets op de Interstate 16.

CEDAR PLANTATION, DE AMERIKAANSE LICENTIEHOUDER VAN CERAN (SPA) Siân Elizabeth Peters en Peter Choma, een man-vrouw-team, leiden de Belgisch-Amerikaanse talenschool in het Diepe Zuiden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content