Belgacom

Belgacom zette het jaar goed in met een omzetcijfer en een bedrijfskasstroom (ebitda) die beide boven de prognoses uitkwamen. Vooral de consumentenafdeling presteerde goed, waarbij er meer klanten dan verwacht bijkwamen in de segmenten breedbandinternet en digitale televisie. Daarbij kon Belgacom profiteren van een instroom van voormalige Base-klanten nadat deze operator eind vorig jaar stopte met het aanbieden van digitale televisie. Het aantal mobiele klanten nam licht af terwijl op een kleine stijging werd gehoopt. Positief is wel dat de gemiddelde omzet per gebruiker of ARPU erop vooruitging. De groothandelsdivisie BICS (internationale carrierdiensten) deed het eveneens beter dan verwacht, met een omzetgroei van bijna 12 %, die echter voor een groot deel te danken was aan de stijging van de dollar (USD) tegenover de euro (EUR).

Op groepsniveau steeg de omzet met 5,4 %, tot 1,479 miljard EUR. De ebitda (423 miljoen EUR) liet een stijging met 3,7 % optekenen. De nettowinst bleef met 129 miljoen EUR of 0,4 EUR per aandeel net iets onder de verwachtingen door onder meer een hogere belastingfactuur. Ook de vrije kasstroom kwam onder druk door hogere investeringen in het netwerk. Ondanks de veelbelovende start van 2015 en een prijsverhoging vanaf 1 juli blijven de jaarvooruitzichten wat betreft omzet en ebitda ongewijzigd.

Vorige week laaide ook de overnamespeculatie rond Belgacom weer op. Een eerste aanleiding was het nieuws dat de Nederlandse telecomoperator KPN bij monde van topman Blok had aangegeven niet afkerig te staan tegenover een combinatie met Proximus. Specialisten voorspellen al langer dat de versnipperde Europese telecomsector dezelfde weg zal opgaan als die in de Verenigde Staten, waar nog maar een paar grote bedrijven overblijven. Met de verkoop van KPN-dochter Base aan Telenet is alvast een belangrijk bezwaar voor een fusie of overname van de baan. Een tweede aanleiding was het bericht dat de Wet op de Overheidsbedrijven wordt gewijzigd. Concreet gaat het om bpost en Belgacom. De overheid beschikt nog over een participatie van 53,5 % in Belgacom. De wetswijziging zou een gedeeltelijke of volledige verkoop of het verminderen van het belang (bijvoorbeeld door een kapitaaloperatie) mogelijk maken.

Toch is het nog lang geen uitgemaakte zaak dat dit scenario zich zal voltrekken en al zeker niet op korte termijn. Een verkoop zou de Belgische overheid een stabiele dividendenstroom doen mislopen. Er is momenteel geen enkele stimulans voor een verkoop, want door de historisch lage rentevoeten kan de overheid aan een heel lage vergoeding geld lenen, beduidend onder het rendement van Belgacom. Bovendien moet ook nog met de vakbonden worden afgerekend en moet een (gedeeltelijke) verkoop van de overheidsparticipatie nog door het parlement worden goedgekeurd. Hoewel een consolidatie op langere termijn onvermijdelijk is, zijn er op korte termijn dus verschillende argumenten tegen.

Conclusie

De impact van de nieuwe overnamegeruchten op het aandeel bleven beperkt. De korting tegenover de sectorgenoten is verdwenen en Belgacom noteert nu zelfs met een premie. Het voorbije kwartaal bracht de bevestiging dat het operationeel weer wat beter gaat. Vandaar toch weer de adviesverhoging.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content