Belg schenkt Scientology meer dan 1 miljoen dollar

Bedrijfsleider Emmanuel Soenen (47) behoort tot de 40 belangrijkste sponsors van Scientology wereldwijd. Een lijst die afgedrukt werd in Impact van september 2006 – een intern tijdschrift dat op een website van een Scientology-watcher werd gereproduceerd – bevat de namen van 29 belangrijke Belgische sponsoren. Ongeveer twee derde van hen heeft een eigen bedrijf(je).

Een man schiet erbovenuit: Emmanuel Soenen. Hij is een zogenaamde ‘Gold Meritorious’ sponsor, wat betekent dat hij al minstens 1 miljoen dollar heeft geschonken. De toppers zijn twee Amerikaanse koppels waarvan de man actief is in het risicokapitaal. Zij zijn als ‘Patron Laureate’ goed voor een gift van 10 miljoen dollar. Dan volgen drie ‘Diamond Meritorious’ sponsoren onder wie Tom Cruise, acht ‘Platinum Meritorious’ en vervolgens 26 ‘Gold Meritorious’ waaronder dus Emmanuel Soenen, die daar in het gezelschap vertoeft van John Travolta.

Emmanuel Soenen is ook oprichter en bestuurder van het Dianetics Centrum van de Westhoek in Diksmuide. Dianetics is een leer van Scientology over de relatie tussen geest en lichaam.

Emmanuel Soenen was tot voor enkele jaren familiaal bestuurder van de Roeselaarse Groep Soenen, een constructeur van speciale machines voor de metaalplaatindustrie. Bij Groep Soenen is te horen dat zijn lidmaatschap van Scientology niet de reden van zijn vertrek was. Na drie vragen wordt de telefoon vriendelijk maar beslist neergelegd.

Emmanuel Soenen is vandaag actief in Precisie Mekaniek van Oudenaarde (PMVO), een kmo met 20 werknemers. PMVO maakte deel uit van Groep Soenen, maar splitste zich af in 2003. Soenen erkent wel Scientoloog te zijn, maar wil voorts geen commentaar kwijt. Hij besluit het korte telefoongesprek met: “Ik zou maar opletten als ik van u was.”

Of Soenen een van de twaalf personen is die door het federaal parket wordt vervolgd in het Scientologydossier, is niet bekend. Vorige week lekte uit dat twaalf personen, de Europese én de Belgische afdeling van Scientology worden vervolgd voor onder andere vorming van een criminele organisatie, afpersing, oplichting, overtreding van de privacywet en onwettige uitoefening van de geneeskunde.

Niet in het vizier liggen de bedrijven die gelieerd zijn met Scientology. Tijdens het onderzoek werd beslist zich te concentreren op de vzw’s. Het meest in het oog springende bedrijf is U-Man, dat geleid wordt door Scientologen en onderdeel is van Wise, het wereldwijde bedrijvennetwerk van Scientology. U-Man biedt trainingen en opleidingen voor bedrijven aan. Het is erkend door de Vlaamse gemeenschap.

In het verleden heeft Trends als eerste (in 1992) de band tussen U-Man en Scientology blootgelegd. In een vervolgverhaal in 1997 werd de relatie tussen Scientology en het bedrijfsleven verder ontwikkeld. Voor Scientology is een nauwe band met het bedrijfsleven een manier om geld te genereren en om bemiddelde mensen te werven voor het lidmaatschap.

G.M.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content