BELG IN NEDERLAND

“De Belgen zijn veelvuldig in Nederland aanwezig, maar ze wonen er niet. Ze pendelen en verblijven er maximaal een paar nachten per week in een hotel en daardoor kennen ze elkaar niet. Daar probeer ik iets aan te doen,” vertelt Marc Theuns, die overtuigd is van het nut van zijn opzet. Theuns pendelt zelf regelmatig tussen het Amsterdamse kantoor van VanRam Associates, dat hij medio vorig jaar uit de grond stampte, en de Belgische thuisbasis met vestigingen in Antwerpen, Gent en Brussel.

VanRam Associates, opgericht door Freddy Vanlancker en Marc Ramault begin jaren tachtig, profileert zich als internationaal executive search bureau van Vlaamse bodem. “De combinatie is een bewuste keuze. Er zijn weinig Vlaamse headhunterskantoren, terwijl we dat internationale netwerk thans stevig aan het uitbouwen zijn,” specificeert Marc Theuns, die het kantoor tien jaar terug vervoegde en partner werd in 1993. VanRam Associates verricht nogal wat executive search werk voor de Vlaamse regering, maar plaatst dit liever niet in de kijker. Marc Theuns: “Wij zijn niet gespecialiseerd in bepaalde sectoren, we maken geen opsplitsing tussen de privé- en de overheidssector en ook niet tussen verschillende economische of industriële sectoren. Onze specialiteit is management en middenmanagement en daarin halen we zeer goede resultaten.”

Marc Theuns werd geboren in 1961 in het Antwerpse en studeerde psychologie aan de Universiteit Gent. “Vandaag ben ik meer een ondernemer,” voegt hij er prompt aan toe. Op de vraag hoe hij de stap heeft gezet van de geitenwollensokkensector naar de zakenwereld, lacht hij: “Noem het een natuurlijke evolutie.” Theuns is ook bestuurder bij de Kamer van Koophandel van Antwerpen, voorzitter van de Jongerenafdeling van die Kamer en rechter in sociale zaken op de Arbeidsrechtbank van Antwerpen. Hij woont in Schoten en is vader van drie dochters. “Voor hobby’s heb ik geen tijd,” zegt hij ronduit. “Mijn professionele activiteit en de familie vullen mijn dagen behoorlijk.”

Luxemburg was het eerste buitenlandse kantoor van VanRam Associates, kort daarop volgde Frankfurt, nu is er Amsterdam. “En in Nederland plannen we nog twee extra kantoren. Op korte termijn willen we onze Vlaamse thuismarkt vergroten tot de Beneluxmarkt,” licht de zaakvoerder van VanRam Associates Amsterdam bv toe. “Wij zijn een headhuntersbureau op de Nederlandse markt, wij zijn dus niet in de eerste plaats een Vlaams headhuntersbureau op de Nederlandse markt. Ik ben overigens genuanceerd over het overbrengen van Nederlanders naar de Vlaamse arbeidsmarkt en vice versa – onder meer door het kostenplaatje dat eraan vasthangt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content