Beleggen in de opkomende opkomende markten

De beheerders van het fonds Templeton Frontier Markets zijn rotsvast overtuigd van het potentieel van de frontiermarkten, de volgende generatie opkomende markten.

Volgens Mark Mobius, Carlos von Hardenberg en David Haglund van de Templeton Emerging Markets Group is beleggen op de frontiermarkten een manier om uw portefeuille op een efficiënte manier te diversifiëren.

“Op lange termijn bieden de frontiermarkten waarde voor beleggers”, zeggen de beheerders. “De voornaamste reden om te beleggen in deze markten is het groeipotentieel op de lange termijn. Daarnaast is het een mooi diversificatie-instrument, omdat de band tussen deze markten en de ontwikkelde markten vaak zeer beperkt is. Maar ook al is het potentieel er, we mogen nooit vergeten dat er altijd problemen kunnen zijn. Dat is eigen aan de frontiermarkten. Maar geduldige beleggers vinden zeker kansen in sectoren als de bouw, transport, financiën en telecommunicatie. De consumptie is een ander favoriet thema van het fonds.” “Wij hebben niet echt een favoriete markt. Wij zoeken naar aantrekkelijke bedrijven op alle frontiermarkten. Op dit moment belegt Templeton Frontier Markets vooral in Nigeria (13,13 %), terwijl ook Ghana en Kenia steeds meer aan belang winnen. Vietnam (8,32 %) en Bangladesh (1,74 %), twee bestemmingen voor multinationals op zoek naar goedkope arbeidskrachten, zijn eveneens vertegenwoordigd in ons fonds. Ook Kazachstan, Oekraïne en Egypte kunnen ons bekoren.”

“Afrika is een belangrijke regio voor ons. Het IMF verwacht dat de groei van het bbp in zwart Afrika meer dan 5 procent zal bedragen. Landen als Nigeria, Ghana en Kenia moeten zelfs nog beter kunnen doen. Zo’n groeiritme maakt de ontwikkeling van een middenklasse mogelijk en geeft de lokale economie meer dynamiek. De infrastructuur op het Afrikaanse continent kent een echte boom. Deze landen raken ook stilaan vertrouwd met de markteconomie.” “Een goed voorbeeld van een bedrijf waarin we investeren is KazMunaiGas, dat gas en olie exploreert en produceert in Kazachstan. Het heeft onlangs een akkoord gesloten met het Russische Gazprom, keert een dividendrendement van 8 procent uit en heeft een beurskapitalisatie van 8 miljard dollar, waarvan het de helft aanhoudt in liquiditeiten. Orascom Telecom Holding is een ander succesverhaal. Deze internationale telecomoperator beheert onder meer het gsm-netwerk in het Midden-Oosten. Het realiseert 80 procent van zijn activiteiten in frontiermarkten: Algerije, Zimbabwe, Burundi, Pakistan en Bangladesh. Templeton Frontier Markets

ISIN-code: Lu0390137031

KARINE HUET

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content