BELEGGEN ALS BUFFETT

Bent u van plan het geld van uw kinderen te beleggen? Dan moet u op zoek gaan naar aandelen die op lange termijn goed presteren. Holdings zijn de beste keuze.

In tijden van high frequency trading en hoge volatiliteit is de verleiding groot om vaak aandelen te wisselen in een beleggingsportefeuille. De meeste banken en adviseurs zijn graag bereid daarbij een handje te helpen. Maar aandelen worden op een te korte termijn gewaardeerd. Sommige waarden presteren over een periode van tien jaar beter dan de markt. Beleggers lopen de koers achterna of verliezen geld door vroegtijdig uit te stappen. Door de opkomst van de onlinebrokers zijn de transactiekosten de voorbije jaren dan wel gedaald, maar de beursbelasting is opgetrokken. Een buy-and-hold-strategie bespaart dus ook kosten. Net zoals in het casino wint het huis naarmate u meer speelt.

Er zijn weinig beleggers die door veel transacties te doen op lange termijn beter presteren dan de index, en ook nog hun kosten recupereren. En zeker als u aandelen koopt voor uw kinderen of kleinkinderen, kunt u mikken op een lange beleggingshorizon.

De beurs verslaan

De vraag blijft welke aandelen u moet selecteren om de markt over een periode van twintig jaar te verslaan. De marktcondities veranderen tegenwoordig te snel om geld aan één bedrijf of zelfs één marktsegment toe te vertrouwen. Bij het begin van de spoorwegbouw of de olie-ontginning kon een belegger nog voor twintig jaar gebeiteld zitten. Maar vandaag is het moeilijk een aandeel te vinden dat langer dan tien jaar beter presteert dan de beurs. Apple, Microsoft en Google zijn daar het voorbije decennium in geslaagd, maar ze zijn actief in een sector waar het tij snel kan keren. De kans is klein dat ze die prestatie de komende tien jaar kunnen doortrekken. Apple is al een keer bijna kopje-onder gegaan.

Ook segmenten van aandelen die nu hot zijn, zoals sociale media, bieden geen garantie voor succes op lange termijn. Heel wat beleggers hebben zich de voorbije jaren serieus verslikt in een aantal langetermijntrends. Zo zou de cleantechgolf voor tientallen jaren hoge rendementen opbrengen. Maar de aandelen liepen zware schade op door het opdrogen van de overheidssubsidies of te optimistische financiële modellen. Electrawinds is daar het bekendste voorbeeld van.

Ook een belegging in de opkomende markten is al enkele keren opgeworpen om geld op lange termijn te doen renderen. Ondertussen staat van de beloftevolle BRIC-landen — Brazilië, Rusland, India en China — na een moeilijke periode alleen nog India overeind. Brazilië en Rusland verloren de voorbije twaalf maanden tussen 30 en 60 procent van hun waarde in euro. China botst sneller dan verwacht op de wet van de grote getallen en stelt bijna elke maand zijn groeiverwachting naar beneden bij. En de officiële cijfers in China worden wellicht gemanipuleerd, om de feitelijke afkoeling te maskeren.

Het is duidelijk dat een portefeuille moet wordt bijgestuurd om over een generatie heen beter te presteren dan de beurs. Er zijn enkele professionele beleggers die dat hebben klaargespeeld. De bekendste is Warren Buffett. Hij heeft een fortuin vergaard door zijn goede timing en zijn beleggingen in de consumptiesector en in verzekeraars. Hij slaagde erin op het beleid te wegen en op die manier waarde te creëren. Maar ook hij heeft de voorbije jaren van zijn reputatie ingeboet. Het is onzeker dat zijn beleggingskeuzes het beter blijven doen dan de beursindex.

Belgische Buffett

De kans dat een kleine particuliere belegger even goed doet als Buffett, is heel klein. Maar u hoeft niet ver te zoeken om vergelijkbare, beursgenoteerde investeerders te vinden. België heeft een rijke traditie van holdings die het familiefortuin beheren voor het nageslacht. Ze keren vaak hoge dividenden uit als een inkomen voor de participerende families. Het dividendinkomen wordt trouwens een stuk interessanter, nu de stofzuiger van Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, alle rente op vastrentende producten heeft weggezogen.

De Belgische tegenpool van Buffett, Albert Frère, heeft zich via zijn investeringen opgewerkt tot de rijkste Belg. Hij heeft de basis van zijn fortuin gelegd door staalactiviteiten te consolideren, die tijdig te verkopen en te diversifiëren naar andere segmenten. GBL probeert ook steevast op het beleid te wegen. Maar de posities in de olie- en de bouwsector zijn op dit moment minder interessant.

Korting op de participaties

Een actievere speler is Sofina. Die discrete holding van de familie Boël heeft geen centrale figuur. Het management speelt sneller in op nieuwe trends dan dat van GBL. Het bouwde zijn positie in olie eind vorig jaar al af en zit als een van de eerste investeerders in de Indiase e-commercespeler Flipkart, die onlangs werd gewaardeerd tegen 11 miljard dollar. Dat is waarschijnlijk vijf keer te hoog, maar als Sofina dat bij een beursintroductie van Flipkart te gelde kan maken, profiteert de aandeelhouder mee.

Ackermans & van Haaren heeft een geconcentreerde portefeuille in banken en via CFE in de baggeraar DEME. Een holding noteert normaal tegen een korting tegenover de som van de participaties. Die korting is de jongste tijd bij Ackermans verdwenen. Dat is ook het geval bij Gimv, omdat de markt erop anticipeert dat beide holdings op lange termijn beter presteren dan de markt. Bij Gimv heeft dat vooral te maken met het hoge dividend, maar de holding put dat eerder uit haar historisch grote cashpositie dan uit de nettowinst.

Ook Ackermans & van Haaren noteert na de sterke stijging van CFE tegen een volle waardering. Het baggeren is gekoppeld aan oliedollars om nieuwe eilanden in zee te bouwen. Sofina heeft nog een korting van 10 procent en geeft de beste indruk om over de komende kwarteeuw goed te anticiperen op wendingen op de markten.

De Nederlandse holding HAL heeft de voorbije twintig jaar bewezen dat ze, behalve een hoog dividend, ook waarde kan creëren. Ze heeft haar intrinsieke waarde in die periode vertwaalfvoudigd. Dat had weinig met geluk te maken, wel met een goede selectie. HAL keert zijn dividend ook als aandeel uit, zodat buitenlanders geen dubbele belasting moeten afdragen. De holding noteert dan ook terecht zonder korting op haar intrinsieke waarde.

De auteur is certified financial analist (CFA) bij Valuescan.

WIM LEWI

België heeft een rijke traditie van holdings. Ze keren vaak hoge dividenden uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content