Beheerder van 300 miljoen euro

Katia Hellemans beheert 300 miljoen euro aan vastgoedfondsen. Maar de passie voor beleggen ontbreekt bij de meeste vrouwen, merkt ze.

Het gesprek zou gaan over ‘vrouwen en vastgoed’. Bij tijd en wijle moeten we Katia Hellemans daar even aan herinneren. Aan die ‘vrouwen’ toch, want over vastgoed vertelt ze honderduit. Ze heeft het over de gunstige vooruitzichten voor de Duitse woningmarkt, de intrede van hedge funds op de vastgoedmarkt, de lancering van de Engelse REIT begin volgend jaar en ze maakt zich een beetje zorgen over de vele beursgangen in het vastgoed. “Dat is vaak een teken dat de top bereikt is,” zegt ze.

Het illustreert haar passie voor vastgoed. Nochtans is ze eerder toevallig in de sector beland. “Ik had wel enige affiniteit met vastgoed,” vertelt ze. “Mijn vader had beroepshalve contacten in de bouwsector. En mijn oom had een kleine vastgoedportefeuille. Tijdens de vakantiemaanden hielp ik hem bij het beheer. Maar toen ik solliciteerde bij KBC, was dat niet om iets in het vastgoed te doen. Het voorstel kwam van KBC. Ik heb wel meteen toegehapt.”

Ze kreeg het beheer toevertrouwd van International Property Fund, een fonds dat belegde in direct vastgoed. “Een uitstekende leerschool,” zegt ze. “Omdat je de mechanismen en regels die op de vastgoedmarkt spelen op die manier van heel dichtbij ervaart.” Ondertussen breidde ze ook haar theoretische en technische bagage uit via studies vastgoedkunde (KU Leuven) en financiële analyse (Ichec).

Vandaag beheert Katia Hellemans drie vastgoedfondsen (KBC Select Immo Belgium, KBC Select Immo Europe, KBC IF European Real Estate) met een gezamenlijke waarde van 300 miljoen euro. “We vertrekken van een macro-economische analyse, zoomen dan in op regio’s en sectoren en kijken pas in laatste instantie naar de prestaties van de individuele vastgoedbedrijven. Die top-down benadering maakt het extra boeiend, vind ik.”

Hellemans is ervan overtuigd dat haar baan veel vrouwen moet kunnen boeien. Maar ze stelt tegelijk vast dat ze omringd wordt door mannelijke collega’s. “Op onze afdeling zijn we wel vragende partij voor meer vrouwen. Vrouwen beleggen anders dan mannen. Iets conservatiever, voorzichtiger, meer beredeneerd ook. Maar volgens mij ontbreekt de passie voor de beurs bij veel vrouwen, terwijl de grilligheid van de markten ook een drempel is. En in de vastgoedsector heb je dan ook nog eens het bouwtechnische, dat schrikt ook veel vrouwen af. Ik denk dat de studiekeuze bij meisjes in grote mate verklaart waarom vrouwen in de vastgoedsector zeldzaam zijn. Dat is trouwens niet alleen in ons land zo. Op internationale vastgoedbijeenkomsten zijn de vrouwen ook een kleine minderheid.”

LV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content