Bedrijvenparken met dat tikje méér

Restaurant, hotel, superette, kinderdagverblijf, … De projectontwikkelaars weten hoe ze nieuwe huurders moeten verleiden en gebruikerstrouw kunnen afkopen. En het rendeert.

Aan de Leuvensesteenweg in Zaventem ligt Lozenberg II, beter bekend als Cluster Park. Dit bedrijvenpark van acht hectare telt vijftien kantoorgebouwen. Toen het businesspark in 1993 werd ontwikkeld, had het als belangrijkste troef – net zoals zovele concurrenten – de gunstige ligging halverwege de luchthaven en Brussel, vlakbij het knooppunt van de belangrijkste nationale autowegen.

Dat bleef zo tot in 2002. Toen kreeg ontwikkelaar Construction & Investment Partners (CIP) het lumineuze idee om een Centre Cluster aan te leggen. Het eerste dienstencentrum in de Brusselse rand omvatte een snackbar, restaurant, extra parkeerplaatsen en een kinderdagverblijf. CIP deed aan pionierswerk.

De inplanting van een crèche was een idee van CIP-voorzitter Werner Lizen zelf. “Het aanbieden van restauratiediensten was vanzelfsprekend: de vraag was enorm,” vertelt hij. “Het kinderdagverblijf kwam er als antwoord op de vaststelling dat steeds meer werkende vrouwen bijzonder moeilijk geschikte opvang vonden voor hun kinderen. Door deze site open te stellen voor een privékinderdagverblijf kreeg het park een sociale functie. En dat via een dienst waarvan niet alleen de rechtstreekse parkgebruikers maar ook de buurtbewoners en zelfs wie in de omgeving werkt, konden profiteren.”

We vernamen dat het gebruik van de crèche door de werknemers op Lozenberg II eerder beperkt is (amper 20 % van de kinderen), maar het idee heeft sindsdien wel navolging gekregen.

Van bedrijvenpark naar vrijetijdspark

Op het vlak van dienstverlening aan de gebruikers kunnen weinig bedrijvenparken wedijveren met Parc de l’Alliance in de rand van Eigenbrakel. Het gezamenlijke project van Fortis Real Estate en Axa strekt zich uit over bijna zestig hectare en zal, eenmaal voltooid, bijna 180.000 vierkante meter kantoorruimte, 45.000 vierkante meter woonruimte en ongeveer 35.000 vierkante meter winkel-, diensten- en ontspanningsruimte tellen. De totale investering komt in de buurt van 300 miljoen euro. Op dit moment is al 45.000 vierkante meter kantoorruimte gerealiseerd, de bezettingsgraad bedraagt 98 %.

Pierre de Bueger, projectmanager bij Fortis Real Estate, twijfelt er niet aan dat dit succes grotendeels te danken is aan de aangeboden diensten. “De diensten op de site zorgen ervoor dat elk moment dat je buiten het kantoor doorbrengt, nuttige tijd is,” legt hij uit. “Ze vergemakkelijken het privéleven van de werknemers: zij kunnen meteen na hun werk boodschappen doen en daarmee de stress afschudden. En zo houden ze meer quality time over voor de rest van de dag. Er werden ook al voordelige partnerships opgezet voor levering op de site. Allemaal voor het comfort van de kantoorgebruikers.”

Naast de tien bioscoopzalen van ImagiBraine biedt de site een grillroom, een privérestaurant, een brasserie en een bedrijfsrestaurant van duizend vierkante meter, exclusief voorbehouden voor het personeel van de bedrijven die zich op het Parc de l’Alliance vestigen. Eind 2006 zou hier ook een crèche van start gaan.

Jo Jacoby

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content