Bedrijven kunnen inburgering bevorderen

Erik Bruyland Erik Bruyland is senior writer bij Trends.

Terreurbestrijding is niet alleen een zaak voor politici en veiligheidsdiensten. Wat kunnen bedrijven doen? Discriminatie van moslimwerknemers en racisme maximaal tegengaan. En dat is een kwestie van sfeerschepping en een open mentaliteit in de onderneming.

Dat de terreur in Londen het werk was van zelfmoordenaars, geboren en getogen Britse onderdanen van Pakistaanse en Jamaicaanse oorsprong, betekent dat met nog meer daadkracht moet worden gewerkt aan inburgering. Voordat ‘goede knullen uit gewone families’ – zoals ook de Nederlands-Marokkaanse moordenaar van Theo Van Gogh – verblind hun heil zoeken in de umma of de mythische gemeenschap van Moslims. Ook bij ons gaat het om een kleine minderheid, maar niets sluit uit dat Brussel als zetel van de Europese Unie en de Navo een doelwit wordt. Integratie kan je niet afdwingen, het is een uitnodigend proces waarbij wederzijdse frustraties worden weggewerkt.

Het gaat niet alleen om frustraties over Irak, Palestina, Kasjmir, Tsjetsjenië of andere conflictgebieden. Het gaat om jongeren van de tweede en derde generatie die – al dan niet goed opgeleid, wel meestal werkloos – kiezen voor een botsing van beschavingen, van waarden en culturen. Alles wat buiten de moskee valt, wordt een vijandige buitenwereld.

Zoals bij elke revolutionaire beweging kan de voorhoede hoog opgeleid zijn en komt het voetvolk uit gemarginaliseerde lagen van de bevolking, mensen die geen aansluiting vinden bij de geseculariseerde samenleving. Werk is een doorslaggevende factor om de integratie te bevorderen.

De Vlaamse sociale partners willen jaarlijks 2500 jobs voor allochtonen creëren, terwijl het er eigenlijk 7000 zouden moeten zijn. Vorig jaar waren het er nauwelijks 800! Naar schatting, want een evaluatieverslag van het Vlaamse ministerie van Tewerkstelling, dat in mei moest verschijnen, komt er pas na de zomer.

Het zal in Europa echter niet gemakkelijker worden om laaggeschoolden aan het werk te krijgen. De opkomst van China en India versnelt de migratie van bepaalde jobs: het Europese handelstekort met China is in de voorbije drie jaar meer dan verdubbeld; behalve textiel en auto’s zullen steeds meer andere producten uit dat soort landen komen. We zullen nog creatiever moeten worden om in die omstandigheden – ook zonder het Amerikaanse model te kopiëren – onze economie op een hoger toerental te krijgen.

Voor één fanaticus zijn er duizenden moslims die walgen van de blinde terreur in Londen, Madrid of New York. Moslimorganisaties in binnen- en buitenland veroordeelden de slachtpartijen (van de groot-imman van Al-Azhar in Kaïro tot radicale groepen als Hamas en Hezbollah in het Midden-Oosten). Dat is nieuw en bemoedigend.

Het wordt dan ook tijd dat politici en media uitdrukkingen als ‘moslimterrorisme’ definitief bannen. Niet uit politieke correctheid of wegens de gedachtepolitie van het Centrum voor Racismebestrijding, maar omdat we moslims met goede bedoelingen nodeloos vereenzelvigen met losgeslagen terroristen – we hebben het ook nooit over de ‘katholieke terreur’ van het Ira in Noord-Ierland. Noem het ‘Al-Qaedaterreur’ of ‘Qutb-terrorisme’, naar de Egyptische ideoloog Sayyid Qutb, die de oorlog verklaart tegen westerse waarden.

Erik Bruyland

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content