De verkiezing van het Bedrijfsgebouw van het Jaar wordt stilaan een traditie. De wedstrijd bekroont creatieve, originele bedrijfspanden (nieuwbouw of renovatie) waar het aangenaam werken is. Voor de editie 1998 werden zes gebouwen genomineerd. Ontdek ze op de volgende bladzijden. Uw voorkeur kan u kenbaar maken op bladzijde 54.
...

De verkiezing van het Bedrijfsgebouw van het Jaar wordt stilaan een traditie. De wedstrijd bekroont creatieve, originele bedrijfspanden (nieuwbouw of renovatie) waar het aangenaam werken is. Voor de editie 1998 werden zes gebouwen genomineerd. Ontdek ze op de volgende bladzijden. Uw voorkeur kan u kenbaar maken op bladzijde 54. Universiteitscampus Sart Tilman (Luik)Adres: Domein van de Universiteit van Luik, Angleur. Functie: Universitair onderwijs. Bouwheer: Universiteit van Luik. Architect: Atelier du Sart Tilman - Claude Strebelle. Aannemer: een grote groep aannemers heeft de verschillende gebouwen neergeplant. Bouwjaar: 1970 - nu. Bouwbudget: moeilijk te bepalen, gezien de lange bouwperiode. Nieuwbouw of renovatie: gebouwen voor onderwijs en onderzoek op universitair niveau. Sportinfrastructuur, studentenkamers, ziekenhuizen, restaurants, park met wandelwegen, openluchtmuseum, een kasteel dat wordt omgevormd tot een expositiecentrum. Oppervlakte: 750 ha. Filosofie: opwaardering en bescherming van een uitzonderlijk bosrijk gebied dat de groene long vormt van Luik. Een complex geheel van gebouwen wordt versmolten tot één geheel. Bovendien biedt Sart Tilman de bevolking de mogelijkheid te genieten van openluchtactiviteiten. Jozef II-straat 168-170 (Brussel)Adres: Jozef II-straat 168-170 in Brussel. Functie: kantoren, appartementen en parkings. Bouwheer: Hymne à la Joie nv. Architect: Atelier d'architecture Serge Roose bvba. Serge Roose, Pierre Brichant et Patricial Delcourt. Aannemers: Van Poppel nv (dak), Reynders nv (afwerking), Tecno (meubilair). Bouwjaar: 1995. Budget: 120 miljoen frank. Nieuwbouw of renovatie: een gebouw met twee totaal verschillende functies: garages en archieven op de niveaus -2 en -1, kantoren op de 1ste en 2de verdieping, appartementen op de 3de tot de 6de verdieping. Die verdeling kwam tegemoet aan de stedenbouwkundige voorschriften. Oppervlakte: 2000 m². Filosofie: Ontworpen als een alleenstaand pand, krijgt dit gebouw door zijn inplanting een typisch Brussels karakter. Het past perfect binnen de buurt, maar vormt tegelijk een breuk met de omliggende panden. Het gebouw vertoont een sterke samenhang en beschikt over een binnenruimte en een tuin. Het heeft een erg compacte aanblik door de specifieke materialen die werden gebruikt voor de gevel en het dak (lood). De gevel loopt door in het dak. Atelier Ernest Salu (Laken)Adres: Parvis Notre Dame 16 in Laken. Functie: Museum voor grafkunst en documentatiecentrum voor kerkhofarcheologie. Zetel van de vzw Epitaaf. Bouwheer: Epitaaf. Architect: Jos Vandenbreeden. Bouwjaar: renovatie 1997. Nieuwbouw of renovatie: renovatie van het oude beeldhouwersatelier waar drie generaties van de familie Salu werkten. Ernest, de laatste, overleed in 1987. Filosofie: Met de renovatie probeert men de geest van het oude atelier voor grafkunst te bewaren en een museum in het leven te roepen voor alles wat met grafmonumenten en het kerkhof van Laken te maken heeft. De architect heeft de art nouveau-stijl uiterst zorgvuldig bewaard en met een minimum aan kosten het gebouw van de tand des tijds gered. Kreon (Antwerpen)Adres: Frankrijklei 112 in 2000 Antwerpen. Functie: het gebouw omvat de kantoren en een permanente showroom van Kreon. Bouwheer: Kreon. Architect: Jan van Lierde, voorzitter van Kreon - Vittorio Simoni. Aannemer: Neeckx afbraakwerken. Bouwjaar: De renovatiewerken begonnen in 1996 en werden vorig jaar afgerond. Budget: 60 miljoen frank. Nieuwbouw of renovatie: renovatie. Oppervlakte: 4500 m². Filosofie: licht en ruimte zijn de twee codewoorden in dit project. Twee elementen die ook nauw aansluiten bij de filosofie van het bedrijf. Het sobere geraamte van het oude gebouw werd bewaard. Binnen werden grote open ruimten met licht en meubels ingericht. De administratieve diensten van verlichtingsexpert Kreon bevinden zich op de hoogste verdiepingen, boven de showroom, met zicht op de stad Antwerpen. Opmerking: Met de showroom op drie verdiepingen wil de onderneming haar knowhow op het vlak van verlichting uitstallen. Voorts werden drie gastenkamers ontworpen door drie gerenommeerde architecten. Karel De Grote-gebouw (Brussel)Adres: Wetstraat 170 in Brussel. Functie: kantoren en vergaderruimten voor de diensten van de Europese Commissie. Bouwheer: Cofinimmo nv. Architect: ontwerper van het gebouw: het architectenbureau van Murphy Jahn uit Chicago. Uitvoerende architecten: Arc sa, Bureau H. Montois, Bureau Paul Noël. Aannemer: algemene aannemer CFE nv. Bouwjaar: kantoren: april 1996 - december 1997. Zalen en restaurants: december 1997 - augustus 1998. Budget: 4 miljard frank. Nieuwbouw of renovatie: een ingrijpende renovatie van een gebouw waarvan men de betonnen structuur heeft behouden, maar de indeling heeft gewijzigd. De gangen werden verbreed en de vergaderzalen vergroot. Ook de ondergrondse ruimte werd uitgebreid. Oppervlakte: +/- 19.500 m² ondergronds en +/- 56.000 m² bovengronds. Filosofie: De indeling werd grondig gewijzigd. Aan het gebouw werd ook een glazen buitenscherm aangebracht tussen de gangen waar zich de kantoren bevinden. De façade langs de Wetstraat werd kunstmatig verlengd. Typisch voor het gebouw zijn de transparante gevelelementen. Het overvloedig gebruik van glas zorgt voor een band tussen wat er binnenin het gebouw gebeurt en hetgeen erbuiten plaatsvindt. Eenvoud en technische doeltreffendheid aan de binnenkant, een opmerkelijke gevel aan de buitenzijde. Dat zijn de twee componenten van dit bouwwerk.Janssen PharmaceuticaAdres: Turnhoutseweg 30 in Beerse. Functie: zetel van Janssen Pharmaceutica. Bouwheer: Janssen Pharmaceutica. Architect: Alfred Haeck, Coppée - Courtoy nv in samenwerking met Bureau Koppenhöffer & Partner. Aannemer: Antwerpse Bouwwerken AB. Bouwjaar: 1993 - 1996. Budget: 3,2 miljard. Nieuwbouw of renovatie: nieuwbouw. Oppervlakte: 38.400 m². Filosofie: het project stoelt op het respect voor enerzijds milieu en anderzijds functionaliteit. De verschillende delen van het gebouw worden geaccentueerd door verschillende kleuren. Het gebouw is zo opgevat dat het productieproces zo efficiënt mogelijk verloopt: van de invoer van de grondstoffen tot het in transport overladen van afgewerkte producten. Het project omvat zowel een productie-eenheid als een verpakkingseenheid. In een overgangsgebouw bevinden zich de onderhoudsdiensten.VERONIQUE PIRSON