BBL hanteert strengste normen

An Goovaerts An Goovaerts is redacteur bij Trends

De erecode van Nederlandse banken over handel met voorkennis is beduidend strenger dan de wetgeving ter zake. Belgische banken hinken nog achterop, maar ze dichten meer en meer de kloof.

Toen drie own goals van PSV-verdediger Jaap Stam aan Ajax Amsterdam in 1998 de overwinning bezorgden in een onderling voetbalduel, realiseerde de speler een meerwaarde van 7 miljoen gulden op zijn Ajax-aandelen. Hij werd prompt aangehouden.

Stam staat niet alleen. Een waslijst schandalen rond handel met voorkennis leidde tot de verstrengde richtlijn insiderregeling, die in februari in werking trad. De nieuwe richtlijn bakent duidelijk af wie als insider wordt beschouwd en wat een insider wel en vooral niet mag doen.

De banken doen er nog een schepje bovenop. Bestuurders van ABN Amro bijvoorbeeld mogen hun vermogen alleen beleggen in aandelenfondsen, of ze moeten een beroep doen op een vermogensbeheerder die ze maar enkele keren per jaar instructies mogen geven. En dan nog niet over specifieke aandelen.

Hebben de Belgische banken met een niet echt afgelijnde nationale wetgeving dezelfde stringente voorzorgsmaatregelen genomen? “Niet voor zover wij weten,” getuigt Ilse Van Rompaey van de Belgische Vereniging van Banken. Artesia en Fortis kennen de strenge regels alleen in hun Nederlandse filialen. Zegt Liliane Tackaert van Fortis België: “Onze Nederlandse bestuurders beheren hun vermogen via een derde die steeds verslag uitbrengt aan onze compliance officer – de bankwaakhond die het brave huisvadergedrag van de bank en haar personeel in het oog moet houden. Of ze kopen rechtstreeks aandelen via een Fortis-rekening waarvan de compliance officer de uittreksels controleert.” Waarom gelden dergelijke maatregelen niet in de Belgische kantoren? “Dat is een kwestie van cultuur en traditie,” verklaart Tackaert. “In België vertrouwen we op het eergevoel van onze bestuurders.”

De Belgische schandalen getuigen anders dat die aanpak niet echt werkt. BBL heeft sinds vorig jaar de Nederlandse traditie wel in België overgenomen. Elk personeelslid dat in direct contact staat met de markt heeft de keuze om zijn aandelen aan te kopen via een makelaar of met instemming van de compliance officer. Daarmee hanteert BBL de strengste normen in België. KBC heeft een intern reglement opgesteld en het personeel van Dexia kan vóór het uitbrengen van de groepsresultaten geen aandelen kopen zonder de compliance officer op de hoogte te brengen.

An Goovaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content