Hoewel onze kust misschien niet meteen de plaats is om vernieuwend te eten, toch zijn er uitzonderingen: restaurant Bartholomeus bijvoorbeeld. Aan het fornuis staat de 27-jarige kok Bart Desmidt. Hij is de culinaire hoop van Knokke-Heist, hij is jong en toch al ruim drie jaar zelfstandig. Afgelopen winter sloot hij de deuren van het restaurant wegens verbouwingswerken. Van de verplichte sluiting maakte hij gebruik om zich bij te scholen bij bekende Franse koks als...

Hoewel onze kust misschien niet meteen de plaats is om vernieuwend te eten, toch zijn er uitzonderingen: restaurant Bartholomeus bijvoorbeeld. Aan het fornuis staat de 27-jarige kok Bart Desmidt. Hij is de culinaire hoop van Knokke-Heist, hij is jong en toch al ruim drie jaar zelfstandig. Afgelopen winter sloot hij de deuren van het restaurant wegens verbouwingswerken. Van de verplichte sluiting maakte hij gebruik om zich bij te scholen bij bekende Franse koks als Georges Blanc en Marc Veyrat. Het vernieuwde restaurant heeft een ruime eetzaal die via elektrisch bediende, glazen schuifdeuren verbonden is met een goed uitgeruste keuken. De tafels zijn feestelijk gedekt en omgeven door met stof beklede armstoelen. De zitmeubels zijn comfortabel en staan op wieltjes, wat het aanschuiven vergemakkelijkt. Sandra Vandegeuchte ontvangt met hartelijkheid en bedient met brio. Het zijn vooral veertigplussers in verzorgde vrijetijdskleding die Bartholomeus bezoeken. Bijna iedereen kiest voor één van de twee gastronomische menu's: het menu Bartholomeus kost 1800 frank en bestaat uit aperitief met hapjes, een keuze uit twee voor-, hoofd- en nagerechten en wordt opgediend met passende wijnen. Het menu zilveren pollepel kost 2500 frank en bestaat uit vijf gangen met aangepaste wijnen. Mensen die toch à la carte willen eten, hebben de keuze uit acht bereidingen. Wij kwamen op een natte, doordeweekse dag. Er zaten zes mensen - meer dan er die hele avond op de dijk langskwamen. We kozen het menu Bartholomeus, dat begon met een glaasje champagne met kweeperenparfum en verzorgde hapjes. Er kwam lekker, in huis gebakken brood en wij kozen voor carpaccio van langoustines. Op het bord kwamen smakeloze lapjes koude en rauwe langoustine met tomatencoulis, olijfolie, citroen en een azijnig slaatje. IJskristallen verraadden dat de langoustines diepgevroren waren: wij hadden al beter geproefd van Bart. Het glas werd gevuld met een correcte Bordeaux, Closerie d'Estiac '97. Bart Desmidt was in zijn element met een mooi ogende en smakelijke bereiding van rog met jonge spinaziescheuten, gekonfijte tomaat, krokant gegaarde asperges, mimosa van ei met aardappelpuree en witte-wijnsaus. Hierbij kwam een domaine Virginie la Grange '97: een aangename chardonnay met frisse, rijke en appelige geur en voldoende volle smaak. Als nagerecht verscheen in boter gebakken en gekarameliseerde ananas met curry-ijs, kokossaus en een warm koekje met vier specerijen. Ook over deze bereiding waren we enthousiast. PIETER VAN DOVEREN