Bart Luyten (35) ‘We hoeden ons voor hypes’

Een jaar geleden kondigde Bart Luyten in Trends de opstart aan van een nieuw durfkapitaalfonds, Sniper Investments. Samen met zijn kompanen Luc Synaeghel en Willem Prinselaar zou Luyten beleggen in ICT, medische technologie en ook klassieke sectoren. Het trio was eerder betrokken bij Privast Capital Partners en Partners At Venture, die onder meer participaties namen in bekende bedrijven als Metris, Materialise en Tigenix. Wie op de website van Sniper Investements klikt op ‘Investment Portfolio’ krijgt als antwoord: “No companies in portfolio yet”.

BART LUYTEN. “We zijn vooral bezig geweest met de verkoop van de participaties van Privast Capital Partners en Partners At Venture, die beide op het einde van hun levenscyclus zitten. Met Sniper Investments zijn we gestart in een soort van Stealth-modus.”

Heeft Sniper effectief dossiers bekeken?

LUYTEN. “We hebben 274 dossiers binnengekregen, waarvan we er vier aan het investeringscomité hebben voorgesteld. Het comité heeft één dossier weerhouden. Maar de concurrentie heeft het gehaald.”

Krijgt u geen vragen van uw aandeelhouders?

LUYTEN. “Neen. We zijn een open ended-fonds, zonder sluitingsdatum. Er is dus geen druk om snel te investeren en opnieuw te verkopen. Bovendien wordt het management van Sniper niet vergoed zolang er geen investeringen zijn. We kosten de aandeelhouders dus niks.

“Onze strenge criteria verklaren waarom we maar één project weerhielden. Het bedrijf moet een sterk management hebben en niet te veel bankschulden torsen. Banken trekken hun krediet almaar meer terug, ook uit bedrijven die goed draaien. We willen daar niet het slachtoffer van worden.”

Hoe zit het met de prijzen op de durfkapitaalmarkt? Vallen er koopjes te doen door de crisis?

LUYTEN. “Wij opereren in de privémarkt, zeg maar de markt van groeiende, niet-beursgenoteerde bedrijven. Daar krijg je weer redelijke prijzen voor goede projecten. Bij het begin van een economische crisis kloppen eerst ondernemingen aan die het financieel moeilijk hebben, de gezonde ondernemingen wachten betere condities af. Na een tot anderhalf jaar komen de betere dossiers toch boven, want ondernemers kunnen hun project niet blijven opbergen. In die fase zitten we nu. Al blijft het soms moeilijk uit te leggen aan een ondernemer dat zijn bedrijf nu minder waard is dan voor de crisis.”

Sniper wou niet in cleantech- en biotechbedrijven stappen. Blijft u daarbij?

LUYTEN. “We sluiten cleantech niet uit, maar we willen geen bedrijven die afhankelijk zijn van subsidies. Dat maakt dat heel wat cleantech-dossiers al meteen uit de boot vallen.

“Biotech is iets anders. Ik ken die sector onvoldoende, zodat bedrijven mij van alles wijs kunnen maken. Sniper Investments zal alleen in bedrijven investeren die het begrijpt en die voldoende potentieel op waardecreatie leveren.

“We hoeden ons voor hypes. De beursgang van Facebook brengt heel wat ondernemershoofden op hol. We bekijken die sectoren, maar we passen op voor te veel enthousiasme. Uit onze ervaring met vorige fondsen leerden we dat het vaak lang duurt eer een markt zich echt ontwikkelt.”

Waar komt de naam Sniper Investments eigenlijk vandaan?

LUYTEN. “Onze voorzitter Luc Synaeghel had vroeger een fonds dat SniperOne heette, en dat vonden wij een goede naam: ons fonds wil niet snel in het rond schieten, maar nauwkeurig zijn doelwit kiezen.”

J.V.G.

“We zijn gestart in Stealth-modus”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content