BAROKOPERA

Wie de affiches van de Vlaamse Opera, de Muntschouwburg en het reizend gezelschap Opera Mobile naast elkaar legt, kan niet anders dan besluiten dat de maand november in het teken staat van de barokopera, telkenmale uitgevoerd door orkesten en dirigenten die al decennialang hun sporen hebben verdiend in de authentieke uitvoeringspraktijk.

Het meest merkwaardige project is dat van Opera Mobile, geleid door artistiek directeur, tevens regisseur, Peter Jonckheer. Hij bracht het orkest Musica Antiqua Köln, het (Vlaamse) vocaal ensemble Ex Tempore en enkele solisten samen om onder leiding van dirigent Florian Heyerick het vroegbarokke werk La Liberazione di Ruggiero dall’ Isola d’Alcina (1625) van Francesca Caccini (1578-1640) uit te voeren. Dat was oorspronkelijk een gezongen (paarden)ballet dat diende als introductie van een feestelijk steekspel, maar de muzikale vorm en stijl laten toe het toch als een opera te klasseren, de eerste opera door een vrouw geschreven, de eerste opera die niet gebaseerd was op mythologische gegevens, de eerste die buiten Italië werd opgevoerd, de eerste die in gedrukte vorm werd uitgegeven. “Een ondergewaardeerd meesterwerk,” noemt Florian Heyerick dit halfkomisch en erotisch ingekleurd drama, waarin de ridder Ruggiero zijn echtgenote en zijn ridderlijke plichten vergeet wanneer hij zich laat inpalmen door de mannenverslindster Alcina. Tot tovenares Melissa hem tot de orde komt roepen. Het libretto is opvallend “feministisch”, met sterke vrouwen en pantoffelhelden van mannen.

De Vlaamse Opera presenteert een double bill van de eerste twee volledig gezongen theaterwerken uit de Engelse geschiedenis : Venus and Adonis van John Blow (1649-1708) en Dido and Aeneas van Blows leerling Henry Purcell (1658-1695), twee verhalen over een noodlottige relatie tussen een dominante vrouw en een ijdele man. Barokspecialist René Jacobs (herinner u L’Incoronazione di Poppea in de Vlaamse Opera, of La Calisto in de Munt) dirigeert het ensemble Il Fondamento, dat altijd borg staat voor levendige, enthousiaste uitvoeringen ; de regie is in handen van de Brit Stephen Lawless.

Ook Sigiswald Kuijken is één van die kleppers die Vlaanderen op het voorplan van de internationale muziekwereld zetten als het om “authentieke” uitvoeringen gaat. Met zijn vermaarde ensemble La Petite Bande vertolkt hij voor de Muntschouwburg (maar in het Lunatheater) twee komische intermezzi van Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736) : Livietta e Tracollo en La Serva Padrona, in een regie van de Italiaan Ferruccio Soleri, een specialist van de commedia dell’arte.

Caccini door Opera Mobile op 16 en 17/11 in Antwerpen. Info tel.(03)233.66.85, plaatsbespreking tel.(03)233.66.85. Blow en Purcell bij de Vlaamse Opera vanaf 15 november, tel.(09)225.24.25. Pergolesi bij de Munt, vanaf 12 november, tel.(02)229.12.11.

Opera Mobile vertolkt het vroegbarokke ‘La Liberazione di Ruggiero’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content