Barco verwacht nog meer megacontracten in China

Het Vlaamse Barco surft mee op de hoge Chinese economische golf. Onder meer met verkeerscontrolekamers en digitale cinema scoort het bedrijf er opvallend goed. En er liggen nog meer contracten in het verschiet.

Sjanghai

We zien geen einde aan de boom in de bouwsector, tenminste niet in 2007,” zegt Frank Christiaens, al vijf jaar de baas van Barco in China. “In 2008 heb je de Olympische Spelen in Beijing en in 2010 de Wereldtentoonstelling in Sjanghai. Alle verkeersmanagement in Beijing wordt gedaan vanuit controlekamers van Barco. Met één zo’n contract haalt een verkoper zijn jaarlijkse target.”

Ondertussen slibt in Sjanghai het verkeer dicht. De stad breidt verschillende metrolijnen uit – ook in de richting van de bergen, waar Frank Christiaens woont – en Barco heeft een mooie kans om de uitbreidingen van de verkeerscontrolekamers die bij de nieuwe lijnen horen, te leveren.

In 2006 boekte Barco een schitterend vierde kwartaal in controlekamers – een van zijn hoofdactiviteiten – en waarschuwde toen dat dit niet elk kwartaal zou worden herhaald. Maar het blijft een groeiende business. “De expansie in controlekamers is lineair, het is geen explosie zoals in digitale cinema,” stipt Christiaens aan.

Barco Beijing

Ook in andere domeinen verwacht Barco China, dat al ongeveer 300 werknemers telt, nog grote contracten. De fabriek voor LED-panelen in de buurt van Beijing is sinds eind 2006 volledig eigendom van Barco. De lokale partner is uitgekocht.

“De productie is fors uitgebreid. De lokale markt groeit waarschijnlijk 50 % dit jaar. We zien een ongelooflijke sprong in bestellingen op de Chinese markt. Dat zal wereldwijd een positief effect hebben voor de groep. We waren altijd al tevreden over de kwaliteit van de productie in die fabriek. Met de betere bezettingsgraad zouden we nu ook aan de kostenzijde goed moeten zitten. En de fabriek is nu veel gemakkelijker te runnen, omdat het niet langer een joint venture is,” vertelt Christiaens.

Digitale cinema

En dan is er nog de digitale cinema, waarvoor de staatsadministratie Sarft ambitieuze plannen heeft uitgetekend. “Uiteindelijk gaat het in China over het digitaliseren van mogelijk 12.000 schermen,” rekent Christiaens uit. In maart 2007 haalde Barco alvast een bestelling van 700 projectoren binnen met zijn partner GDC Technology (een waarde is daar nooit op geplakt, maar een projector kost tussen 40.000 en 60.000 euro).

Sarft gelooft evenwel in concurrentie en GDC is niet de enige groep die digitale cinema’s in China installeert. Er is ook nog Guangdong Dadi Digital Cinema Chain Ltd. Vorig jaar leverde Barco daar al eens 100 projectoren in het kader van een raamcontract voor 300. Komt er opvolging? Christiaens: “Zou je aan Dadi moeten vragen. Ik hoop het. Er zijn op dit moment besprekingen met een aantal nieuwe netwerken.” En: “Iedere divisie in China groeit op dit moment. Er zullen nog megacontracten zoals dat met GDC komen.”

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content