BANKIER VAN DE EXPANSIE

Sinds eind vorige maand bezet Jacques Van Rymenant – als enige Belg – één van de 25 pluchen zetels in de raad van bestuur van Swift. Een vrij unieke positie, vooral als we er rekening mee houden dat vorig jaar welgeteld 6176 financiële instellingen uit niet minder dan 164 landen lid waren van Swift. Het hightechbedrijf is gespecialiseerd in elektronische betalingen tussen banken onderling. “België scoort erg goed in die discipline,” merkt Van Rymenant op. “Wereldwijd bekleden we een zevende plaats in de ranglijst van het aantal verrichtingen. Op basis van ons bevolkingsaantal behoren we zelfs tot de topvier.” Logisch dus dat er geen Belg in het bestuurscenakel van Swift kan ontbreken. De 52-jarige, in Herstal geboren bankier Jacques Van Rymenant – al sinds 1970 een oude getrouwe van de Bank Brussel Lambert ( BBL) – kreeg hiervoor de eer.

“Eigenlijk had ik mij voorgenomen nooit op een ministerie, in een verzekeringsmaatschappij of op een bank te gaan werken. Te veel administratie, dacht ik. Ik wilde financieel directeur worden.” Om de nodige kennis op te doen inzake financiële producten, schreef de toen 25-jarige Van Rymenant zich begin jaren ’70 – na een diploma economie aan de VUB en een MBA-opleiding aan de ULB – toch in voor een tweejarige stage bij de BBL. Een nieuwe wereld ging open voor de jeugdige neofiet. Documentaire kredieten werden zijn specialiteit. Ook het buitenland wenkte. Vooral in de periode 1981-1990 was zijn cv-pad doorspekt met de meest uiteenlopende functies – area manager, assistant general manager of senior regional officer in zowel Noord-Amerika als diverse Europese landen. In 1996 mondde dit carrièreverloop uit in zijn benoeming tot hoofd van de afdeling Corporate Banking bij de BBL in Brussel.

De perfect in beide landstalen opgevoede Jacques Van Rymenant – zijn moeder was een Zwitserse, zijn vader een Antwerps ingenieur – pakt vandaag de reiskoffer nog geregeld uit de kast. Hij heeft een 100-tal account managers onder zijn bevoegdheid, verspreid over zowel het Europese, Aziatische als Amerikaanse continent. Maar het reizen – vooral de vele korte treinreizen naar Parijs en Londen – beginnen zwaar te wegen. “Vroeg opstaan en laat op de avond, tijdens een diner, cliënten zien.” Een onvermijdelijk, bijna wekelijks terugkerend ritueel. “Onze klanten, grote multinationals, zien graag mensen van gelijk niveau,” legt Van Rymenant uit. “Zaken worden nu eenmaal aan de top geregeld.”

Op dit ogenblik bekwaamt Jacques Van Rymenant – vader van twee kinderen – zich in de golfsport. Tijdens zijn zeldzame vrije uren, welteverstaan.

“Swift staat voor een cruciale omwenteling,” beseft hij. “Onder druk van het Internet zal het zich steeds meer moeten profileren in financiële producten met een toegevoegde waarde.” De ervaren bankier voelt het aan de toppen van zijn tenen: een tweede expansiegolf in de banksector komt eraan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content