Bakker, beenhouwer en nu chocolatier

Kort na de overname van bakkerijgroep Belpan ging turnaroundmanager Eddy Walraevens andere lucht opsnuiven. Bij Chocoladewerken Gudrun bepaalt hij de strategische keuzes.

Toen het Scandinavische Lantmännen Unibake vorig jaar bakkerijgroep Belpan overnam, leek er voor topman Eddy Walraevens een internationale carrière weggelegd. Het pakte echter anders uit. Binnen het centraal gestructureerde bedrijf vond hij niet meteen zijn plaats. Maar de licentiaat scheikunde liet het niet aan zijn hart komen en trok naar Chocoladewerken Gudrun. “Eerder was ik al bakker en beenhouwer. Nu ben ik chocolatier geworden. Het is niet meer dan logisch dat ik in de voedingssector ben gebleven. Op mijn gezegende leeftijd moet je kiezen wat je kent en waar je in de diepte kunt gaan,” verklaart Walraevens zijn keuze voor Gudrun. De chocoladeproducent uit Lier is in eigen land relatief onbekend, maar dat komt wellicht omdat het bedrijf voor 90 % van de export leeft. Gudrun is vooral in de Angelsaksische landen actief.

Tijdens zijn carrière bouwde Walraevens een reputatie op als turnaroundmanager. Vijf jaar geleden stond Belpan bijvoorbeeld nog op de rand van de afgrond, maar dankzij een grondige herstructurering kon het bedrijf overleven. Meer nog, Belpan was klaar om internationaal door te breken. Maar de referentieaandeelhouders zagen dat niet meer zitten. Zij verkozen om de bakkerijgroep (vestigingen in Ganshoren, Londerzeel en Moeskroen) in de etalage te plaatsen.

Sinds begin mei is Eddy Walraevens aan de slag bij Gudrun. Een turnaround is daar niet aan de orde, maar de discrete familiale aandeelhouders verwachten wel dat hij de strategische bakens uitzet. “Onder meer door de overname van de Ieperse Chocolaterie Van Lys is Gudrun de laatste jaren heel snel gegroeid. Het schip verlaat de binnenwateren en komt nu in de oceaan terecht. Het bedrijf is op een punt gekomen waar het belangrijke keuzes moet maken. Onder andere op het vlak van merk- en productontwikkeling,” omschrijft Walraevens zijn nieuwe takenpakket. Innovatie is overigens zijn stokpaardje. Hij blijft dan ook van heel nabij de activiteiten bij Flanders’ Food (de competentiepool van de Vlaamse voedingsindustrie) volgen.

Om de files voor te zijn, vertrekt hij elke morgen om halfzes vanuit de Vlaamse Ardennen. Door zijn nieuwe baan heeft hij zijn dagindeling een beetje moeten aanpassen, maar Walraevens vindt regelmatig de tijd om te gaan hardlopen. De halve marathon van Brussel is traditioneel het hoogtepunt van zijn sportieve jaar. “Ook mijn vrouw is niet ongelukkig met de overstap. In plaats van croissants mag ze nu regelmatig pralines proeven,” lacht de amateurkok.

EDDY WALRAEVENS (GUDRUN)

IS: algemeen directeur van Gudrun.

VRIJE TIJD: koken, hardlopen.

DVT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content