Baas van de regenwormen

© GF

“Wij zijn met ons tweetjes verantwoordelijk voor 10 miljoen personeelsleden.” Uiteraard heeft Alexandre Meire, oprichter van Pur Ver, het niet over medewerkers in de gebruikelijke zin van het woord. Wél over regenwormen.

Een paar jaar geleden lanceerde Alexandre Meire een eigen merk van wormencompost, een bodemverbeteraar die het resultaat is van de vertering van plantaardig afval, zoals koffiedik en bierdraf, door regenwormen. De productie in een grote loods op een actieve boerderij in Pecq is uniek in Europa.

“We hebben zes lijnen plantaardig afval van elk 100 m2. Daarin leven onze wormen. Om de drie dagen halen we uit elke lijn een ton bodemverbeteraar. Zonder de wormen te storen, want die leven op enkele centimeters van het oppervlak, terwijl wij de bodemverbeteraar langs onderen uit de lijnen halen”, legt de ondernemer uit. De ‘werknemers’ van Alexandre Meire werken zelfstandig. “We komen twee tot drie keer per week langs, dat is genoeg. We kunnen veel handelingen vanop afstand verrichten.”

Aanvankelijk was het concept bestemd voor professionals, maar de jonge ondernemer en zijn vennoot beslisten ook op het grote publiek te mikken. “We hebben een partnership met Aveve, waar een verdunde versie van onze bodemverbeteraars te koop is. We werken ook samen met een dertigtal tuincentra.”

Om het project te financieren kon Meire rekenen op een reeks investeerders. “Toen we de stap deden van twee naar zes productielijnen, hebben we kapitaal opgehaald via BAN Vlaanderen”, verwijst hij naar het Vlaamse netwerk van businessangels. Eerst hield het jonge bedrijf zich vooral bezig met research, pas sinds vorig jaar focust het op het commerciële aspect: “Op dat gebied staan we nog in onze kinderschoenen. We hebben onze optimale productierentabiliteit nog niet bereikt, maar we maken vorderingen. De kans bestaat dat we ons bedrijf voort uitbreiden.”

Arnaud Martin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content