Baas van Barco’s activa en passiva

Met Dirk De Man haalt Barco een Kortrijkzaan met dollarervaring binnen voor de functie van financieel directeur.

Het was headhunter Egon Zehnder die Dirk De Man (40) overtuigde om als financieel directeur naar Barco over te stappen, hoewel hij pas sinds februari 2006 aan de slag was bij QuickStepfabrikant Unilin. “Ik heb ook met andere headhunters gesproken. Allemaal vonden ze het heel vroeg. Maar zo’n kans sla je niet af,” zegt De Man. Vanuit Wemmel pendelt hij nu dus naar Kortrijk, waar hij trouwens is opgegroeid. Hij is de kleinzoon van wijlen Robert De Man, CVP-minister van Wederopbouw van 1947 tot 1949 en later burgemeester van Roeselare.

De Man leerde het vak bij Procter & Gamble (P&G). Hij zat eerst vijf jaar in Duitsland, daarna in de VS en ten slotte vijf jaar in België. Hij kwam er binnen via een stage – in Duitsland – als onderdeel van zijn tweejarige MBA aan de universiteit van Manchester, direct na zijn studies aan Ehsal. Een romantische tijd, want zijn vrouw Anne zat op hetzelfde moment met een Erasmusbeurs in Glasgow.

Zijn dollarervaring zal hij bij Barco kunnen gebruiken. P&G beheert vanuit Brussel zijn hele cashpool buiten de VS. De Man was er een tijdlang treasurer voor West-Europa. Hij vertrok toen P&G hem naar Genève wou sturen. “Op een bepaald moment is dat roteren niet meer handig voor je gezinssituatie,” glimlacht De Man, die drie jonge kinderen heeft. Anne De Man leidt Jeugd en Muziek Brussel en Vlaams-Brabant, zodat de financieel directeur wel eens op een zondag naar een vrij podium op een muziekkamp zit te kijken.

Zijn job bij UCB/Cytec, in 2005, was een belevenis. “Tussen het moment dat ik tekende en de dag dat ik er begon te werken, had UCB zijn chemicaliënafdeling verkocht aan Cytec,” vertelt De Man. Cytec kocht op de piek van de cyclus. “Mijn eerste presentatie op een tweedaagse strategische vergadering had als thema: The cash crisis and how to manage it.” Op dat moment is het aan de financieel directeur om er zoveel mogelijk uit te halen. “Op elke balans vind je wel wat ruimte,” zegt De Man.

Consumentenproducten, chemicaliën, laminaat, beeldvorming. “Je past je aan. Voor geen enkel bedrijf is er een magische formule,” zegt De Man. “Je moet op alle fronten proberen te verbeteren: meer omzet, meer marge, meer kapitaalefficiëntie.” De post van financieel directeur is bij Barco niet efemeer. Zijn voorganger, Antoon Van Petegem, kreeg de job in 1986.

DIRK DE MAN (BARCO)

WORDT: financieel directeur bij Barco

VRIJE TIJD: skiën, motorrijden, zeilen met de kinderen

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content