B&O houdt serenade voor Samsung

Het luxemerk Bang & Olufsen heeft samen met Samsung een nieuwe ‘muziek-gsm’ ontwikkeld: de Serenata. Het design is erg opvallend, de kwaliteit is uitstekend, de prijs is hoog.

In het verleden sloegen Bang & Olufsen en Samsung de handen al eens in elkaar. Resultaat: de Serene, een stijlvolle mobiele telefoon. Sinds kort is er een opvolger: de Serenata. Ook dit vrij grote toestel valt op door zijn design. Een ‘organische look’, noemen de fabrikanten het. Goedkoop is de Serenata zeker niet: 1290 euro.

De navigatie gebeurt bijna helemaal via een aluminium draaiwiel. Te vergelijken met een iPod, maar hier gaat het om een echt, draaibaar wieltje. Toetsen zoals op een traditionele gsm zijn er niet. Het grote scherm doet beperkt dienst als touchscreen. Leuk is dat het per modus in een andere kleur oplicht. Er zijn er twee: de telefoonmodus (blauw) en de muziekmodus (rood). Het scherm bevindt zich trouwens onder het draaiwiel en dat is wel even wennen.

De Serenata is een triband-gsm (u kunt er dus ook in de Verenigde Staten mee bellen) die overweg kan met 3G. Handenvrij bellen kan gemakkelijk via een handig voetstukje. Contactpersonen in het telefoonboek vindt u snel terug door middel van het draaiwiel, zelfs met één hand. Een telefoonnummer toetsen verloopt moeizamer. Dat moet ook via dat wieltje, waarmee u dan cijfer per cijfer moet selecteren. Idem voor tekstboodschappen. Het intikken verloopt erg traag. Wij vonden ook de toetsvergrendeling storend omdat die veel te snel automatisch geactiveerd wordt.

Voor audio is Bang & Olufsen niet de eerste de beste. Dat bleek nogmaals toen wij de Serenata ontdekten. Het toestel is uitgerust met een uitzonderlijk hifisysteem. De achterkant kan uitgeschoven worden, zo komt de luidspreker tevoorschijn. Wij waren verrast over een geluidskwaliteit die onze iPod ietwat in verlegenheid brengt. U kunt dit toestel ook gemakkelijk aansluiten op uw muziek- installatie.

Leuk is dat de Serenata niet alleen overweg kan met mp3’s, maar ook met muziekbestanden in het aac- en wma-formaat. Via het draaiwiel selecteert u nummers, artiesten of albums en regelt u het volume. Op ons testmodel vonden wij zelfs al een heleboel sfeervolle, newage-achtige muziekjes waarmee we ons meteen in het hoge Noorden waanden. Als u het toestel louter als muziekspeler gebruikt, dan houdt de batterij het een uur of vijf vol. Schakelt u over op de bijgeleverde headset, dan zit u in theorie goed voor dertien uur audioplezier. Wordt u opgebeld terwijl u luistert, dan stopt de muziek automatisch. Na het gesprek gaat ze weer verder.

De Serenata heeft een intern geheugen van vier gigabyte. Dat is goed voor zo’n duizend muzieknummers. Het is wel jammer dat de capaciteit niet uitgebreid kan worden. In tegenstelling tot bij zowat elke moderne gsm, is er geen digitale camera. E-mailen en surfen kunnen wel. Ook synchronisatie met Microsoft Outlook is mogelijk. Via de bijgeleverde software kunt u muziekbestanden overzetten van en naar uw computer. En als u albumhoezen downloadt, dan worden die weergegeven als de overeenkomstige muziek afgespeeld wordt. (T)

Door Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content