Axel Plas (39) Sterke redactionele vaardigheden

Met twaalf jaar octrooiervaring bij Alcatel-Lucent en vier jaar bij Business-Integrated Intellectual Property, begon Axel Plas vorig jaar met twee medewerkers en 100.000 euro kapitaal de intellectuelerechtenboetiek IP Hills. Thomas Coppen, business unit manager van Erea Industrie, is stille vennoot. Binnenkort betrekt de starter, nu zeven mensen sterk, een eigen, gerestaureerd pand aan het Zuid in Gent. De omzetverwachting voor dit jaar is 1 miljoen.

IP Hills focust op ICT, slimme energie, medische elektronica, media, interieur en sporttechnologie. Axel Plas: “Sectoren waarop ook de Vlaamse overheid inzet. Jonge innoverende bedrijven moeten voldoende subsidiekanalen kunnen aanspreken.”

Een eerste boekjaar met 300 à 400.000 euro omzet. Winstgevend?

AXEL PLAS (IP HILLS). “Operationeel break-even, als je de investering in ons nieuwe pand buiten beschouwing laat. In het eerste jaar wilden we in hoofdzaak goede klanten en tien prima medewerkers. Dat laatste ging minder vlot dan gehoopt. Een jaar blijkt heel kort te zijn om de juiste mix van competenties te vinden. Wij zoeken een goede technische achtergrond, interesse voor juridische procedures en sterke redactionele vaardigheden. Vooral dat laatste ligt moeilijk. Je kan dat ook niet inschatten met een sollicitatiegesprek. Dus gaat die medewerker aan de slag en na anderhalve maand blijkt dat hij geen vlotte tekst kan schrijven die juridisch standhoudt. Dat is vervelend. We werken ook in drie talen: Engels, Nederlands en Frans.”

Rekruteren was moeilijk, wat met de klanten?

PLAS. “Dat was de positieve verrassing. We hebben allemaal tien tot twaalf jaar ervaring en een sterk netwerk. We hebben nu een vijftigtal bedrijven in portefeuille, een gezonde mix van recurrente opdrachten van IBBT, de Universiteit Gent, Alcatel-Lucent of Cartamundi en werk voor jongere bedrijven en start-ups als Caliopa, Racktivity en Meucci. We helpen met octrooiaanvragen, maar ook met strategie: hoe gebruik je intellectuele eigendom om een betere marktpositie te verwerven en concurrenten uit de interessante markten te houden?”

Veel vraag, weinig arbeidskrachten. Stijgen de prijzen?

PLAS. “Neen. Kantoren als Gevers of Bird Goën zetten de prijzen. We zien wel dat het urenstatenmodel uit de advocatuur op de helling komt. Vaste klanten zijn niet meer bereid om voor elk uur een factuur te krijgen. Er is druk uit landen als Bulgarije, Roemenië en Hongarije waar hoogopgeleiden een deel van het werk doen voor een fractie van de prijs. Zeker de opzoekingen, waarmee je in kaart brengt wat er al rond een technologie is beschermd. Die landen hebben dezelfde octrooiwetgeving als wij en ze rekenen niet per uur. Er komen ook Chinese en Indiase aanbieders.

“Wij hebben dat soort diensten een aantal keer in overleg met de klant geprobeerd en soms is het inderdaad kosten-efficiënter, ook al blijven het gebrek aan nabijheid en de beperkte sector- of klantenkennis nefast. De tijd dat de prijzen voor onderzoek elk jaar stegen, is voorbij.”

Vooruitzichten?

PLAS. “Het eerste kwartaal was al goed voor twee derde van de jaaromzet van 2010. We gaan onze omzet verdrievoudigen. De belastingaftrek voor octrooi-inkomsten, die in 2007 is goedgekeurd, zorgt in België voor een boost. De zwakheid van die regeling is de koppeling aan het Belgische octrooi dat je na achttien maanden zonder problemen kan krijgen. Ook al is het voor een banaal product dat normaal geen octrooi waard is. Wij zien nu bedrijven die een Europees octrooi aanvragen en tegelijk ook een Belgisch octrooi. Gewoon omdat ze weten dat ze dat na achttien maanden krijgen en ze dan de aftrek voor octrooi-inkomsten (een belastingvoet van 6,8 procent, nvdr.) kunnen vragen.

B.L.

“De belasting-aftrek voor octrooi-inkomsten zorgt in België voor een boost”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content