Authentieke charme

Het authentieke karakter van De Haan, met zijn klassieke gebouwen in een beschermde omgeving, valt in de smaak van een kapitaalkrachtig publiek dat in de rustige kustgemeente een alternatief vindt voor het drukkere Knokke.

De vastgoedmarkt in De Haan evolueert al jaren uiterst stabiel. De prijzen van appartementen en villa’s stijgen gestaag met 10 % tot 15 % per jaar. De referentieprijs voor woningen kreeg vorig jaar dan wel een klap (van 422.000 naar 335.000 euro), maar dat lijkt vooral een gevolg van de sterke toename van het aantal verkopen van kleinere woningen en goedkope vissershuisjes.

Op de zeedijk en in De Oude Concessie heerst al enkele jaren een absoluut bouwverbod. Appartementen op de zeedijk nemen zonder veel moeite de kaap van 500.000 euro, terwijl de prijs voor een villa in De Concessie kan pieken tot 1 miljoen euro. Wie wat tijd en geld wil besteden aan renovatie, kan daar nu nog een villaatje op de kop tikken voor 650.000 euro. Villa’s uit De Concessie lieten de afgelopen jaren een prijsstijging tot 20 % optekenen.

Meer landinwaarts, tussen Ringlaan Noord en Ringlaan Zuid, betaal je voor een moderne villa in een residentiële wijk prijzen rond de 420.000 euro. De huizen in het dorpscentrum wisselen voor iets meer dan 350.000 euro van eigenaar. Wie voor minder dan 150.000 euro nog een optrekje in De Haan wil, vindt misschien zijn gading tussen de talrijke kleine vissershuisjes in Duinendaele en New Village Park II.

“Een uniek (nieuw)bouwproject aan de zeedijk is Residentie Les Dunes,” merkt Trees Beirens van Agence Du Coq op. “Conform de strenge stedenbouwkundige regels bleven de authentieke gevels overeind. Binnenin is alles nieuwbouw.” De geslaagde mix van klassieke architectuur en modern comfort op een toplocatie draagt een prijskaartje van 4200 euro per m2.

De vermaarde villawijk De Concessie herbergt mooie woningen, opgetrokken in de typische Anglo-Normandische bouwstijl. Met DeNieuwe Concessie zet architectenbureau Arcas in drie nieuwbouwprojecten de traditionele waarden van De Oude Concessie verder.

“In de Schorrepolder start deze zomer een origineel project,” stipt Beirens aan. “Het bouwproject omvat een zestigtal individuele huisjes, die zich als een lus in De Schorre uitstrekken. De basisversie zal wellicht iets meer dan 200.000 euro kosten.”

Wenduine

Deelgemeente Wenduine, omgeven door bossen en duinen, profileert zich als budgetvriendelijke kustgemeente. Maar volgens vastgoedmakelaar Lionel Decloedt stegen de prijzen het afgelopen jaar met meer dan 15 %. Voor een appartement op de zeedijk noteert hij zelfs een prijsvork van 3000 tot 3500 euro per m2.

Koen Mortelmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content