Audi Jazz Festival

Na een vrij rustige start komt het zeventiende Audi Jazz Festival vanaf volgende week op kruissnelheid. In meer dan dertig zalen doorheen het land vinden een zestigtal evenementen plaats, meestal in samenwerking tussen het centraliserende Jazztronaut en plaatselijke organisatoren. Het begrip ‘jazz’ wordt daarbij zeer ruim geïnterpreteerd: de affiche reikt van Frans chanson en flamenco tot Nu-Jazz en hiphop.

Top of the bill vormen drie avonden in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten. De Braziliaanse zanger Gilberto Gil brengt met ‘Kaya N’Gan Daya’ een eerbetoon aan Bob Marley (31/10). Chanson Flamenca is een in Parijs opgezette ontmoeting tussen flamenco en Frans chanson (2/11). Gitarist Philip Catherine, samen met Toots Thielemans de bekendste jazz-Belg in het buitenland, viert zijn zestigste verjaardag met een groots concert waarvoor talrijke artiesten die in zijn carrière een rol gespeeld hebben, werden uitgenodigd (11/11).

De twee nieuwste concertzalen van het land, het gerenoveerde Flagey in Brussel en de Gentse Handelsbeurs, staan op de affiche met enkele toonaangevende figuren en groepen van de hedendaagse jazz. In Brussel treedt de gevierde Amerikaanse trompettist Dave Douglas aan met zijn New Quintet (23/10), gevolgd door de Franse accordeonist en bandoneonist Richard Galliano met een ode aan zijn mentor Astor Piazzolla (6/11). De Handelsbeurs zet haar deuren open voor altsaxofonist Steve Coleman en zijn Five Elements (29/10), voor gitarist John Scofield (31/10) en voor de Libanese oud-speler Rabih Abou-Khalil (14/11). Het Brussels Jazz Orchestra is op de beide plekken te gast met een symbiose van jazz en tango (6 en 7/11).

In enkele kleinere zalen is het uitkijken naar minder bekend talent zoals de Nederlandse tenorsaxofonist Jasper Blom (16/10) en de Italiaanse altsaxofonist Rosario Giuliani (6/11).

Een apart aandachtspunt maken drie vocalisten uit: de Noorse Silje Nergaard (30/10), de Chileense Claudia Acuña (2/11) en de Amerikaans-Britse Stacey Kent (9/11).

Voor wie andere dan de traditionele jazzpaden wil betreden, zijn er onder meer acid-jazzorganist James Taylor en zijn Quartet (22/10), de hiphop-groep Herbaliser Live (25/10), de Braziliaanse zanger-gitarist Moreno Veloso en zijn trio (28/10) en het Berlijnse dj-collectief Jazzanova (22 en 23/11).

P. Anthonissen [{ssquf}]

Audi Jazz Festival: tot en met zaterdag 23 november op een dertigtal locaties doorheen het land.

Info: 0900-00565,

www.audijazz.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content