Vastgoed in Bredene: atypisch en budgetvriendelijk

BREDENE Een kustgemeente met drie gezichten.
Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

De vastgoedprijzen in Bredene stijgen nog licht. Dat geldt zowel voor nieuwbouw als voor bestaand vastgoed.

In Bredene steeg de mediaanprijs van appartementen met 0,9 procent tot 203.761 euro. Voor huizen bedraagt die prijs 263.750 euro na een stijging van 4,4 procent. Daarmee neemt Bredene, de enige badplaats zonder dijk in ons land, een interessante positie in. Zo is het op de appartementenmarkt goedkoper dan Oostende (218.500 euro) en op de huizenmarkt blijft het een flink stuk onder het prijsniveau van De Haan (300.000 euro).

Vooral in concurrentie met De Haan speelt dat prijsverschil almaar meer in de kaart van Bredene, ervaart Bart Devuyst, vastgoedmakelaar van Devuyst Vastgoed. “De Haan wordt voor een deel van het veelal Duits- en Franstalige publiek te duur”, zegt hij. “Kandidaat-kopers verruimen hun perimeter. En dan belanden ze vaak in Bredene. Wenduine, aan de andere kant van De Haan, is minder een alternatief, omdat de prijzen er meer in lijn liggen met die van De Haan.”

Devuyst omschrijft Bredene als een wat atypische badplaats met drie gezichten: “Er is het toeristische centrum, geconcentreerd rond de Kapelstraat, met achterliggend de campings. Bredene heeft verspreid over verschillende wijken ook een ruim aanbod van huizen. En tot slot is er het typische tweeverblijfsvastgoed. Door die mix is Bredene nooit doods. In sommige badplaatsen is de balans tussen vaste bewoning en tweedeverblijvers een beetje zoek. De nabijheid van Oostende is in dat opzicht ook wel een troef.”

Vastgoedmakelaar Filip Dermul merkt op dat het imago van Bredene erop vooruit is gegaan. “Vroeger stond Bredene bekend als een pure campingbadstad”, zegt hij. “De vele nieuwbouw heeft zijn aanzien als badplaats opgekrikt.” Hij bevestigt ook het belang van de klassieke huizenmarkt. “Veel mensen die werken in Oostende, wonen in Bredene. Dat maakt het ook wel een beetje tot een slaapstad.”

Goedkope nieuwbouw

Volgens de analyse van het studiebureau de Crombrugghe & Partners blijft Bredene de goedkoopste badplaats voor nieuwbouw. De gemiddelde vraagprijs bedraagt nu 3.125 euro per vierkante meter, een stijging van 0,8 procent op jaarbasis. In het Bredense hinterland liggen de prijzen nog lager, weet Bart Devuyst. Hij verwijst naar het project Residentie Optimist met 26 appartementen van 81 tot 153 vierkante meter op de grens van Bredene en Oostende. “Voor een tweeslaapkamerappartement van 131 vierkante meter op de tweede verdieping betaal je daar 325.000 euro”, zegt hij. “Dat komt neer op 2.480 euro per vierkante meter.”

In de Kapelstraat, tegenover het cultuurcentrum Staf Versluys, bouwt Groep Versluys Residentie Europa, een complex met 81 appartementen. De startprijs voor een tweeslaapkamerappartement bedraagt er 235.000 euro.

Ook Vastgoedgroep Degroote heeft een nieuwbouwproject in opbouw in Bredene. Residentie Seaflower zal 43 appartementen van 80 tot 135 vierkante meter tellen. De prijzen van de nog beschikbare tweeslaapkamerflats liggen tussen 330.000 en 350.000 euro.

Vastgoed in Bredene: atypisch en budgetvriendelijk

Partner Content