Atomium

Smakelijk eten in een hogere sfeer.

De lift brengt u in 22 seconden naar een hoogte van 95 meter,” zegt de zwarte liftboy in het Frans. Een Vlaams meisje houdt de hand vast van haar geblinddoekte vriend. Zij verrast hem met een etentje in het heropende restaurant van het Atomium. Wanneer, boven in de hoogste sfeer, de blinddoek wordt afgenomen, ontvouwt zich een adembenemend panoramisch uitzicht over Brussel en omgeving.

Het Atomium kreeg een gedegen opknapbeurt en is weer het huldebewijs aan de eens zo florerende Belgische metaalindustrie. Het decor verwijst naar de tijd van de Wereldtentoonstelling in 1958. Zelfs het personeel doet mee en is gekleed in witte oberjassen met gouden epauletten.

Het restaurant van het Atomium is de hele dag open. Van 10 tot 12 uur serveren ze hier ontbijt, van 12 tot 15 uur is er een selfservicebuffet, van 15 tot 18 uur fungeert het restaurant als tearoom en na een kleine onderbreking heropent het eethuis om 19.30 uur met een gastronomische brasserie, gebaseerd op heruitgevonden Belgische specialiteiten.

Alexandre Masson zwaait hier de scepter. Als eigenaar en chef-kok van Brusselse restaurants als Le Prévot en Le Variétés bewees deze man al meermaals dat hij weet wat lekker is. Masson is vastbesloten om van het Atomium een gerenommeerde culinaire ontmoetingsplaats te maken, waarbij de Belgische keuken en eersteklas seizoensproducten als vertrekpunt dienen. Masson verzorgt ook de catering van de evenementen in het Atomium en stelde een keukenbrigade van vijftien koks samen.

Wij kwamen op een zondagavond en zagen hoe het Heizelpark in het weekend het speelplein is van de Marokkaanse gemeenschap. Wij zoefden in de lift naar boven en werden hoffelijk in het Nederlands onthaald en vriendelijk bediend. De spijskaart vermeldt een actuele en persoonlijke versie van de Belgische keuken. Op de wijnkaart vind je ook Belgische wijnen. Het repertoire wordt aangevuld met een keur van ambachtelijke bieren.

We kozen twee voorgerechten: Mechelse asperges met gehakt ei, nootmuskaat, Gentse mosterd en gesmolten boter (16 euro of… 4 euro per asperge!) en smakelijke terrine van eendenlever met blokjes gestoofde appel en speculaas van Dandoy (18,50 euro). Als hoofdgerecht kwam op de huid gebakken filet van verse kabeljauw in een smakelijke saus met geuze van Cantillon en Zeeuwse mosselen en opgediend met, voor de tweede keer, asperges (27,50 euro). De dienster had de bestelling van het tweede hoofdgerecht verkeerd begrepen en in de plaats van de gebraden lamsrug kwam hart van zwezerik, als een karbonade bereid in stoofvocht met kersenwijn en verse gember en opgediend met aardappelpuree (28,50 euro). Als rode wijn was er een sappige, zuiderse 2005 Côteaux du Languedoc, Les Garrigues, domaine Pierre Clavel (25,50 euro). Wij negeerden de Belgische kazen van kaasmeester Van Tricht en kozen voor een authentieke Belgische wafel met slagroom en aardbeien. Wij waren letterlijk en figuurlijk in de wolken.

KAART RESTAURANT VAN HET ATOMIUM

Atomiumsquare

1020 Brussel

tel. 02 479 58 50

www.belgiumtaste.com

Kader: ‘a room with a view’.

Onthaal en bediening: vriendelijk en correct.

Keuken: persoonlijke, actuele Belgische keuken.

+++

De beoordeling gaat van

1 tot 5 sterretjes.

1 = negatief

2 = redelijk

3 = positief

4 = aanbevelenswaard

5 = uitmuntend

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content