ATIS Real in het offensief

De Franse vastgoedadviseur ATIS Real wil in de Benelux uit de schaduw treden van zijn Engelse en Amerikaanse concurrenten. De recente overname van vastgoedbeheerder APM moet aantonen dat het de Fransen menens is.

Vanuit Belgisch oogpunt lijkt het alsof de kleine vis de grote opslokt. APM is in ons land een van de grootste vastgoedbeheerders, heeft een belangrijke vestiging in Luxemburg en heeft 41 mensen op de loonlijst. ATIS Real Auguste-Thouard Belgium stelt slechts vijftien mensen te werk. Ook de marktpositie van ATIS Real – dat in ons land moet opboksen tegen een hele schare Engelse, Amerikaanse en lokale makelaars – is veel minder sterk.

In een Europese context is de logica van de overname veel duidelijker. ATIS Real Auguste-Thouard Belgium is immers onderdeel van ATIS Real, een van de belangrijkste Europese vastgoedadviseurs. In thuisland Frankrijk en in Duitsland is ATIS Real marktleider, in Spanje is het een van de grotere vastgoedadviseurs en sinds de overname in 2000 van Weatherall Green & Smith heeft ATIS Real ook een stevige voet aan wal in het Verenigd Koninkrijk. De groep stelt meer dan 2000 personen tewerk en realiseerde in 2002 een omzet van meer dan 300 miljoen euro.

Het perfecte koppel

ATIS Real profileert zich als een totaaladviseur in vastgoed: het is actief in makelaardij, beleggingsadvies, vastgoedbeheer en ruimtebeheer. De overname van APM moet in het licht van deze fullservice-strategie gezien worden. In ons land was ATIS Real uitsluitend actief in de makelaardij en het beleggingsadvies. Met APM erbij is het nu ook een volwaardige vastgoedbeheerder en heeft het ook knowhow op het vlak van ruimteplanning.

“Dat is ook het mooie aan de deal,” zegt Philip Coates. “ATIS Real en APM vullen elkaar in België perfect aan. Er zijn geen overlappingen, er vallen ook geen ontslagen.” Philip Coates is chief executive officer van de nieuwe holding ATIS Real Benelux. Onder de holding hangen de werkmaatschappijen ATIS Real Auguste-Thouard en ATIS APM. Herman Dubois, voormalig managing director van APM wordt chief financial officer van de holding en blijft de activiteiten van ATIS APM in België en Luxemburg coördineren. Paul Hayen, voorheen ook managing director bij APM, wordt consultant voor de nieuwe holding. Jan Joos blijft aan het hoofd van ATIS Real Auguste-Thouard in Brussel.

“De twee bedrijven blijven dus op operationeel vlak in grote mate zelfstandig,” gaat Philip Coates verder. “Maar uiteraard zien we ook een aantal synergie-effecten. De beheeractiviteiten van APM generen belangrijke recurrente inkomsten, wat de stabiliteit ten goede zal komen. Als makelaars hebben we ook vaak behoefte aan advies op het vlak van ruimteplanning. Dat moesten we vroeger extern aankopen. Voor APM is onze internationale aanwezigheid dan weer mooi meegenomen. En de overname moet ons ook in staat stellen kosten te besparen.”

Nederlandse ambities

Ook mooi meegenomen, maar dan voor ATIS Real, is de aanwezigheid van APM in Luxemburg. Want naast het fullservice-objectief heeft Philip Coates ook de opdracht om de activiteiten van ATIS Real in de hele Benelux te ontplooien. Welke ambities heeft het versterkte ATIS Real? “Wij doen niet mee aan het spelletje om een plaats binnen de topdrie op te eisen,” antwoordt Philip Coates. “Ik vind dat een weinig zinvolle ambitie. Volume is voor ons niet essentieel, rentabiliteit en kwaliteit zijn dat wel. En op welke plaats we dan terechtkomen zien we wel. Maar dankzij de overname van APM zitten we in België en Luxemburg in ieder geval goed. In Nederland daarentegen zijn onze activiteiten vandaag nog marginaal. Onze groei zal zich dus vooral daar situeren. De overname van een onafhankelijke makelaarsgroep uit de Nederlandse topvijf behoort tot de mogelijkheden.”

Het Franse ATIS Real is een buitenbeentje in de overwegend Angelsaksische wereld van de makelaars in professioneel vastgoed. Ervaart Philip Coates ook een effectief verschil in aanpak? “Ja, de Fransen beseffen zeer goed het belang van een lokale marktbenadering. Dat vertaalt zich in een zeer grote autonomie voor het lokaal management. Maar misschien is dat niet typisch Frans. Het is in ieder geval wel typisch ATIS.”

Laurenz Verledens [{ssquf}]

ATIS Real richt zijn pijlen nu op de Nederlandse markt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content