ATHYLON GROEP. De vier musketiers

Het Zellikse Athylon

is softwarespecialist, maar ontwikkelt niet zelf. Het koppelt ervaring aan de lobbykracht van reuzen zoals CSC en EDS. Een pikante cocktail.

Het begon met de intuïtie van 3 koppen die “samen iets wilden doen”. Jan Dierickx (39 j.) en Dirk Deceuninck (37 j.) informatizeerden bij Shell Chemicals de onderhoudsafdeling en botsten daar op extern onderhoudsspecialist Carlo Van Dyck (41 j.). Het klikte. De heren vonden elkaar in Rapier, “een interessant pakket voor onderhoudssoftware”. Samen met de Nederlandse ontwikkelaar van het pakket, SQL Systems BV, startten ze in ’89 de NV Dipylon (bekend onder de naam SQL Systems België) op en begonnen dit produkt te verdelen en aan te passen aan de noden van de klanten.

SQL Systems vond in ’91 zuurstof via een kontraktje met Intercom, maar de elektriciteitsdistributeur werd opgeslokt in de fusie met Electrabel (1991) en plots was die ene, kleine implementatie verdertigvoudigd. “Dat maakte ons kwetsbaar, want te afhankelijk van één klant, ” besefte het trio. Diversifikatie werd acuut. Onderhoud en produktie, met boekhouding als raakvlak, werden de aktiedomeinen. Het databasesysteem van Oracle was het bindmiddel.

“Ontwikkelingen doen we niet, want daar bijten er te veel hun tanden op stuk, ” klinkt het eigenaardig bij SQL Systems België. Zo gezegd, zo gedaan. Het bedrijfje kreeg 2 zusters. Axxion werd opgestart om met het softwarepakket GEMMS automatizering in de produktiesfeer te doen. GEMMS was eigendom van Datalogix, waarmee Axxion een distributie-akkoord afsloot, en werd overgekocht door Oracle.

Voor het financieel beheer zag Xeleton Systems het daglicht. Die installeert nu het pakket EQ via een distributiedeal met eigenaar Multihouse. SQL Systems België blijft onderhoud doen. In ’92 trok SQL Systems Jan Adriaenssen aan als financieel specialist en werden alle aktiviteiten in één holdingstruktuur gegoten : de Athylon Groep. Alle aandelen zijn nu evenredig verdeeld over hemzelf en de drie overige “musketiers”.

LOBBY.

Die struktuur bleek nodig toen SQL een 100-miljoenkontrakt binnenreef. De lucht- en zeemacht lanceerden een openbare offerte om het onderhoud van onder meer de F16’s en fregatten te automatizeren. SQL Systems België beschikte toen over (slechts) 12 miljoen frank startkapitaal. Computergigant CSC bleek bereid om met SQL in zee te gaan : een tijdelijke vereniging werd opgericht. “Deze konstruktie verdeelt, in tegenstelling tot gewone onderaanneming, de verantwoordelijkheid, ” legt Adriaenssen uit. Maar ook de eigendomsrechten van het nieuwe produkt (Rapier-luchtmacht) en de afspraken rond eventuele vervolgopdrachten.

“Zowat 50 % van de werkuren én de lobbying power komt van CSC, de overige 50 % presteren onze SQL-mensen, ” aldus Adriaenssen. Projektmanager Luc Mercier van CSC bevestigt. “Maar kontraktueel heeft CSC de projektleiding, ” zegt hij. Waarom dan een partnership ? “Het voorstel naar de luchtmacht ging eigenlijk uit van CSC, omdat we niet van meet af aan van plan waren geweest om in partnership te werken. Anders was het voorstel wellicht uitgegaan van de tijdelijke vereniging. “

Ondertussen vond het Rapier-pakket ook uitwegen in de cateringwereld. “Gek, maar waar, ” stelt Adriaenssen. “Rapier houdt voorraden bij en dat is ook wat bij een cateringbeheer gebeurt. ” Zo ontstond een produkt voor Sabena dat later tevens werd verkocht aan o.a. de Air France-dochters Servair 1, 2 en Servair Orly.

OVERHEID.

Athylon wil de marketingkracht van grote partners voor zijn kar spannen. Jan Adriaenssen : “We zijn vanuit de holding geïnteresseerd in gezonde zakenopportuniteiten die met autofinanciering kunnen worden gedragen. In haar eerste werkjaren genereerde de groep een cash flow van grosso modo 20 miljoen frank, zodat we de groei met eigen middelen konden volhouden. Onze gekonsolideerde omzet steeg in ’93-’94 met 15 % naar 145 miljoen frank. “

Met Xeleton haalde Athylon op 2 jaar tijd 10 klanten binnen, waaronder BRTN en de VDAB. Zegt Adriaenssen. “Overheidsbedrijven willen steeds meer een bedrijfsekonomische boekhouding voeren, wat niet kan met de typische overheidsbegroting. Overal waar je een verschuiving krijgt van typisch overheidsboekhouden naar financieel beheer zijn voor ons interessante kansen weggelegd. ” Door de regionalizering komen parastatalen in nieuwe strukturen en sluiten ze beheerskontrakten af. Ze moeten nu projekten, diensten en dossiers beheren. Financiering komt niet langer van één enkele maar vanuit verschillende overheden. Xeleton vindt hier nieuw marktpotentieel.

De VDAB besloot in ’93 zijn totaal-automatizering voor de volgende 5 jaar uit te besteden aan de Amerikaanse systeemintegrator EDS. De diensten van Xeleton werden “ingeschoven” in onderaanneming voor twee domeinen : het financiële en het logistieke beheer. EDS en VDAB kozen voor de pakketten EQ (boekhouding) en Rapier (logistiek). Prijskaartje voor Athylon : “100 miljoen frank, ” aldus Adriaenssen.

J.C.

JAN ADRIAENSSEN (ATHYLON GROEP) “Op eigen software-ontwikkeling bijten er te veel de tanden stuk. “

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content