AT HOME

De fusie tussen de Amerikaanse kabeldistributeurs Comcast en MediaOne valt middenin de kapitaalverhoging die Telenet momenteel organiseert. Normaal zou MediaOne, de 25% aandeelhouder van Telenet, 1 miljard frank moeten inbrengen. MediaOne is nog tot 23 september 2001 aan Telenet gebonden door een aandeelhoudersovereenkomst. Vraag is wat de combinatie Comcast-MediaOne met zijn buitenlandse belangen gaat doen. De twee hebben adviseurs ingehuurd om hun aandeel in de Britse mobilofoonoperator One-2-One te gelde te maken. Volgens The Wall Street Journal willen zij zich richten op kabeltv en breedbanddiensten. Woordvoerder Piet Van der Meersch van Gimv (20% aandeelhouder in Telenet) bevestigt dat er besprekingen zijn over de plannen van de nieuwe entiteit met haar participatie in Telenet. “Maar een antwoord is niet voor de eerste weken,” zegt hij.

Als het vergrote Comcast blijft doorgaan met Telenet, kan dat een goede zaak worden voor AtHome Benelux bv, het Europese bruggenhoofd van AtHome Network. Comcast is één van de belangrijkste aandeelhouders in AtHome, naast referentieaandeelhouder AT&T. AtHome Benelux bv is een jaar geleden opgericht om breedband-Internet-diensten in België en Nederland op de kabel brengen. Het heeft een consortium van content-leveranciers bijeengebracht, onder meer Bol.Com Nederland van Bertelsmann, Segasoft, Liquid Audio en AND Publishers. Volgens general counsel Lucas Kernell zal AtHome Benelux, waarschijnlijk in mei, starten als een afzonderlijk aanbod voor de 1,4 miljoen kabelabonnees van zijn mede-aandeelhouders Castel en Palet Kabelcom.

Telenet werd vorige lente over een participatie in AtHome Benelux gepolst, maar bedankte. De 80 miljoen gulden kapitaal zitten nu bij AtHome, de twee Nederlandse kabeloperatoren en, sinds deze week, voor 15 percent bij Intel Corporation, de microprocessorfabrikant. “Wij volgen heel nauwlettend op wat er op dit ogenblik beweegt aan Amerikaanse zijde en er kunnen zich inderdaad een aantal opportuniteiten aandienen, maar op dit ogenblik hebben wij nog daar nog geen definitieve, formele positie in ingenomen,” zegt communicatiedirecteur Fons Van Dyck van Telenet. “Wij krijgen bij wijze van spreken bijna wekelijks businessopportuniteiten van content providers aangereikt.” Telenet zelf werkt aan een aanbod voor interactieve breedbanddiensten en zal daarmee over een aantal weken naar buiten komen. ” You ain’t seen nothing yet,” zegt hij.

In de VS heeft AT&T, hoofdaandeelhouder van AtHome Network, de gedoodverfde fusie met RoadRunner, de interactieve breedbanddienst van MediaOne, voorlopig uitgesloten wegens geen tijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content