Arbeid loont, maar…

JEROME POWELL De voorzitter van de Fed moet uiterst voorzichtig zijn. © REU

Inflatie ligt op de loer in de Verenigde Staten. Werk is er in overvloed, waardoor de lonen en de prijzen dreigen te stijgen.

De economie van de Verenigde Staten zal in 2019 alweer wat groter worden. Het consumentenvertrouwen laait op, de arbeidsmarkt wordt krapper en de fiscale stimuli doen nog altijd hun werk.

Terwijl president Donald Trump tweet over zijn economische successen, zullen de leden van het Federal Open Market Committee (FOMC) van de centrale bank de rentevoeten optrekken. Die staan al jaren op een dieptepunt. Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, ambieert ze op een ‘neutraal’ punt te krijgen, waar ze niet langer de economie oppompen. In een ideaal scenario zal die ingreep zowel stabiele prijzen als zo veel mogelijk werkgelegenheid genereren.

Alleen weet niemand waar dat mythische punt ligt, ook Powell niet. En zelfs al viel het accuraat te berekenen, dan kan het altijd nog verschuiven. Dus zal het FOMC de rentevoeten beetje bij beetje opdrijven. De monetaire beleidsmakers zullen ook hun communicatie zachtjes opvoeren. Vanaf januari zal het FOMC regelmatiger persconferenties organiseren, na elke meeting van het comité. Het FOMC zal er misschien zelfs voor kiezen in te gaan tegen de fiscale stimulering van Trump. Een van de leden van het comité, Lael Brainard, heeft al aangegeven dat de stimuleringsmaatregelen waarschijnlijk de ‘neutrale’ rentevoet doet stijgen omdat de binnenlandse consumptie aantrekt.

Een krappe arbeidsmarkt kan bedrijven in een war for talent storten.

Daar is de inflatie

Sommige haviken zullen schreeuwen dat de Fed sneller moet handelen. Ze zullen waarschuwen dat de ruimte die in de arbeidsmarkt is ontstaan, heel snel weer zal verdwijnen, en dat de inflatie om de hoek gluurt. Centrale bankiers hebben er jaren over gedaan om de inflatie en de inflatieverwachtingen op een laag niveau te verankeren, wat hun een beetje manoeuvreerruimte geeft. Als ze niet oppassen, vrezen die haviken, dan kunnen we weer in de situatie van de jaren zeventig belanden, toen het beleid overschatte hoeveel de economie kon groeien zonder dat de inflatie uit de hand liep. Tegen de tijd dat het die fout probeerde recht te trekken, waren de inflatie en de inflatieverwachtingen losgeslagen. Powell heeft al verklaard dat het FOMC tussenbeide zal komen bij tekenen van stijgende inflatieverwachtingen.

Een krappe arbeidsmarkt kan bedrijven in een war for talent storten, waarbij ze hun winsten aanspreken om hogere lonen te kunnen betalen. Optimisten hopen dat het aandeel werkende 25- tot 54-jarige mannen stijgt naar het hoge niveau van voor de recessie. Pessimisten wijzen op technologische verandering die laaggeschoolde werknemers in de kou dreigt te zetten, op een afkalving van de macht van de vakbonden en op meer marktconcentratie. Zij betogen dat zelfs een krappe arbeidsmarkt niet tegen die krachten op kan.

De auteur is correspondente Amerikaanse economie voor The Economist in Washington, DC

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content