AQUAFIN IN AFRIKA

TRANSFER VAN MANAGEMENT.

Deze maand start de Senegal Water Sector (SWS) met een geïntegreerd waterbeheer zowel distributie als zuivering in Senegal. De Wereldbank (WB) financiert het project met 9 miljard frank. Het Algemeen Bestuur voor Ontwikkelingssamenwerking (Abos) plant een steun van 100 à 150 miljoen frank aan het project om de gebruikte irrigatiesystemen te verbeteren.

Naast de Sénégalaise des Eaux (SDE) een joint venture met het Franse milieubedrijf Saur International (51 %), belast met de exploitatie van het drinkwater richt de overheid twee afzonderlijke maatschappijen op voor respectievelijk het afvalwater en het drinkwater : Office Nationale d’Assainissement (Onas) en Société Nationale des Eaux de Sénégal (Sones).

Op vraag van WB-stafmedewerker Jan G. Janssens (adjunct-directeur van de Antwerpse Waterwerken), verantwoordelijk voor de water utility partnerships (WUP) op het Afrikaanse continent, verleende Aquafin vorige herfst zijn medewerking aan het opstellen van een businessplan voor SWS. Naast gedelegeerd bestuurder Jacques De Greef en afdelingshoofd Financiën Johan Maes nam ook Piet Vandermeersch ex-directeur Algemene Zaken van Aquafin en momenteel consultant voor Telenet Vlaanderen via zijn managementvennootschap Vemas deel aan de ad hoc zendingen om een nieuwe structuur voor de afvalwaterbehandeling uit de grond te stampen : Onas. Jan Dierickx, ex-directeur-generaal van AWW, was lid van het multinationaal team dat de organisatie van de drinkwatersector voorbereidde : Sones.

Janssens : “Op het vlak van afvalwaterbehandeling bestond niets in Senegal. Daarom hebben wij een beroep gedaan op de knowhow van Aquafin, dat zes jaar geleden ook van nagenoeg nul moest beginnen. Op die korte tijd heeft de Vlaamse waterzuiveringsmaatschappij met behulp van de Britse milieureus Severn Trent de nodige technische, financiële én managementervaring opgedaan, en dat kan tellen als een internationale referentie. Bovendien verliepen de eerste contacten tussen de West-Afrikaanse en Belgische specialisten zeer vlot, zodat een overeenkomst snel was gemaakt. Wat de vergoeding betreft, werden de klassieke Wereldbank-adviestarieven gehanteerd.”

Water wordt het kostbaarste goed van de 21ste eeuw. Overal ter wereld bereiden overheden de nieuwe structuur van deze nutsverlening voor. Janssens : “Vlaanderen mag deze boot niet missen. Ons land heeft een ruime kennis van de sector zowel op publiek als op privé-vlak die best gevaloriseerd mag worden. Wat kwaliteit, talenkennis, menselijke relaties én werkkracht betreft, scoren we internationaal zeer goed. Nu het veld rijp is, moeten de betrokkenen dringend de handen in elkaar slaan. Anders maaien de Franse en Engelse mastodonten het gras voor onze voeten weg.”

JAN G. JANSSENS (WERELDBANK) Vlaanderen heeft ruime kennis van watersector.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content