APPLAUDISSEER NOG NIET VOOR AXA

De Franse verzekeringsgroep Axa neemt het Zwitserse Winterthur over. Al enkele jaren gonsden hierover van tijd tot tijd geruchten, maar nu is het dus zover. Sommige media hadden het de voorbije dagen over een fusie tussen Axa en Winterthur. Maar het gaat hier wel degelijk over een overname. Axa is Europa’s grootste verzekeraar, zeker wat marktwaarde betreft. De verzekeringsgroep hoeft ook wereldwijd niet te blozen. Axa hoeft op wereldvlak alleen maar op te boksen tegen AIG (American Insurance Group) en het Nederlandse ING. Winterthur is hiermee vergeleken maar een klein broertje. De Zwitserse verzekeraar, een onderdeel van Crédit Suisse, haalde vorig jaar een omzet van 18,3 miljard euro. Axa was goed voor 74,3 miljard euro aan inkomsten, of vier keer meer.

Dus Axa neemt Winterthur over. De overname is duidelijk zinvol, globaal gezien. Axa wint marktaandeel in vijf Europese sleutellanden (lees: landen waar de Franse groep al aanwezig was), krijgt eensklaps een stevige voet aan wal in Centraal-Europa en versterkt ook nog eens zijn activiteiten in Azië. Daar komt nog bij dat Axa, naar eigen zeggen de grootste vermogensbeheerder ter wereld, zijn vermogen in beheer voor derden dankzij de overname met 100 miljard euro ziet aandikken. Allemaal voor een prijsje van net geen 8 miljard euro. Bravo. Een mooie strategische zet van Axatopman Henri de Castries. Het is niet voor niets dat hij in zijn vrije tijd de veldslagen van Napoleon nabootst.

Maar. In België is de overname pijnlijk. Consolidatie is aantrekkelijk op papier, maar in werkelijkheid een bittere pil om te slikken. Axa telt in België ongeveer 5700 werknemers, Winterthur iets meer dan 1500. Het spreekt voor zich dat er in de toekomst voor sommige rollen twee acteurs zullen zijn. Een te veel, met andere woorden. Een kleine rekensom leert dat Axa en Winterthur samen over bijna 7300 personeelsleden beschikken. Fortis heeft er 5000. En Fortis is de grootste verzekeraar van het land, ruim voor Axa/Winterthur.

Alfred Bouckaert, de CEO van Axa Noord-Europa, ontkent in alle toonaarden dat er een sociaal bloedbad van zal komen, maar dat klinkt ongeloofwaardig. Vooral in deze tijden, nu kostenefficiëntie hoog op het lijstje van iedere manager staat. De vakbonden zetten zich alvast schrap. Ze zetten gezamenlijk hun standpunt op papier. Kwestie van voldoende gewapend te zijn in de onderhandelingen die de komende maanden vaak op de agenda zullen staan. Axa wil immers nog tegen het einde van het jaar de integratie van Winterthur achter de rug hebben.

En de overname heeft in België nog een keerzijde. Axa verovert samen met Winterthur een marktaandeel van iets meer dan 23 % in schadeverzekeringen, ook bekend als niet-leven (zoals autoverzekeringen en woonpolissen). Meteen krijgen de vier grootste verzekeringsmaatschappijen, Fortis, Axa/Winterthur, Ethias en KBC, hier 60 % van de markt in handen. Je zou bij minder al van een dominante positie spreken. Benieuwd wat de mededingingsautoriteiten hierover zullen zeggen.

Best nog even wachten met een applaus voor Axa. Tot bewezen is dat het strategische spel niet tot een nederlaag leidt voor België.

Saar Sinnaeve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content