Philipe Mestach (Latour & Petit) over de Brusselse vastgoedmarkt: ‘Appartementen worden almaar sneller verkocht’

© GF
Xavier Attout journalist Trends/Tendances

De vastgoedmarkt wordt krapper. Appartementen gaan steeds sneller van de hand door de grote concurrentie. De meest gewilde hebben een terras en bevinden zich op de benedenverdieping.

De gemeenten in het zuiden van Brussel trekken de vastgoedmarkt traditioneel omhoog, zowel in prijs als in aantal verkopen. Philippe Mestach, die de nieuwbouwafdeling van het vastgoedagentschap Latour & Petit leidt, vertelt ons over de jongste tendensen.

Hoe is de nieuwbouwmarkt in Brussel? We hebben dat indruk dat alles gemakkelijk verkoopt.

PHILIPPE MESTACH. “De markt blijft erg dynamisch, ondanks de moeilijke periode in de voorbije weken. Er is een sterke heropleving, zowel bij de investeerders als bij de kandidaat-bewoners. Dat is een bewijs van een gezonde markt. Wij sluiten iedere dag wel een verkoop af, terwijl er dat gewoonlijk drie à vier per week zijn. Er is vooral veel vraag naar grote appartementen, met drie slaapkamers en een prijs rond 350.000 euro, en naar appartementen met terras of op het gelijkvloers.”

Er zijn almaar minder nieuwe projecten. Dat moet de komende maanden verbeteren, of moeten we ons zorgen maken?

MESTACH. “Er zijn in Brussel de jongste tijd weinig vergunningen uitgereikt. De regionale en de gemeentelijke overheden nemen daar steeds meer tijd voor, wat het proces vertraagt. We merken dat bijvoorbeeld in Ukkel, Etterbeek of Elsene. Dat is de belangrijkste oorzaak van het gebrek aan projecten. De context is bovendien ingewikkeld in Brussel, omdat er meer concurrentie is tussen de promotoren.”

Kan die achterstand in vergunningen gevolgen hebben voor de prijzen?

MESTACH. “Zeker. Aangezien het aanbod daalt, stijgen de prijzen. Ook de huurprijzen. En op termijn zullen ook de prijzen van bestaande woningen omhoog gaan, omdat de kandidaat-kopers zich tot die markt zullen wenden, als ze geen geschikte nieuwbouw vinden.”

Zijn er nog andere gevolgen?

MESTACH. “Het wordt moeilijker koopjes te doen. Gezien het schaarse aanbod is het bijna onmogelijk goede deals te sluiten als nog twee of drie appartementen in een project te koop staan. Of de ontwikkelaars zijn bereid een paar maanden te wachten, of alles is meteen verkocht. Een project wordt nu meestal voor 80 procent verkocht in het ruwbouwstadium, terwijl dat vier jaar geleden maar 25 procent was.”

Welke raad hebt u voor vastgoedontwikkelaars?

MESTACH. “Veelt hangt af van de locatie. Een gebouw met meer dan 40 of 50 appartementen trekt vooral investeerders aan. Zij kopen bijna 70 procent van die appartementen. De meest gewilde woningen zijn tweekamerappartementen van ongeveer 85 vierkante meter. Dan komen de studio’s, de eenkamerappartementen, de driekamerappartementen en ten slotte de vrijstaande huizen. Kleine appartementen zijn heel populair, maar veel gemeenten staan huiverachtig tegenover projecten met veel veel kleine eenheden. Dat strookt niet met hun beleid om meer gezinnen aan te trekken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content