Appartement blijft populair

De prijzen in De Haan schommelen, maar het aantal verkopen blijft relatief constant. De imposante villa’s blijven daarbij in de vitrine staan.

In De Haan heeft de ligging van onroerend goed, veel meer dan elders aan de kust, invloed op de prijzen. Na een stijging van de prijzen in 2012 volgde een onverwachte daling in 2013. De referentieprijs van de tweedehandsappartementen steeg in 2012 met 9 procent, en viel in 2013 met 7 procent terug tot 275.000 euro, exclusief btw. De villa’s haalden in 2012 een prijs van 515.000 euro (+11 %), en keerden in 2013 terug naar een redelijker niveau van 500.000 euro (-3 %). Bij de woonhuizen wordt een zeker evenwicht bereikt met een stijging van 1 procent in een jaar. In nieuwbouw ligt de prijs in De Haan verbazend laag in vergelijking met het gemiddelde van de kustgemeenten: 3000 euro per vierkante meter tegenover 3650 euro gemiddeld, telde de Crombrugghe & Partners. Toch wordt er maar weinig gebouwd.

Thérèse Beirens van Agence Du Coq geeft toe dat 2012 het slechtste jaar was in haar 37-jarige carrière. “De crisis van 2008 is pas later neergestreken in De Haan, maar ze laat wel een bittere smaak na. Gelukkig kon 2014 niet erger worden dan vorig jaar. De verkoop leeft op sinds het begin van het jaar. De grootste reden daarvoor is het aanzienlijke aanbod momenteel. Onlangs heb ik voor klanten een schatting uitgevoerd. Ik heb hun aanbevolen te wachten met verkopen en hun eigendom te renoveren. Het duurt vandaag gemiddeld zes maanden tot een jaar vooraleer een onroerend goed een koper vindt.”

Kleinere woonvolumes

Het appartement blijft het populairste vastgoed, vooral als de kopers er onmiddellijk kunnen intrekken. Imposante villa’s die renovatie nodig hebben ruilt men voor kleinere woonvolumes. Die zijn gemakkelijker te restaureren en te onderhouden. “Aannemers die zich willen verzekeren van een meerwaarde, wachten beter nog wat af. De prijzen liggen nog te hoog. Het is moeilijk een meerwaarde te realiseren op een onroerend goed dat sinds 2012 verworven werd. Bovendien moet bij de overname na een renovatie nog eens 21 procent btw bijgeteld worden.”

Een nieuw element voor De Haan is de concurrentie van Knokke. “De prijs is er lichtjes gedaald. Zo kan een nieuw type kopers zich in Knokke een appartement veroorloven.”

In De Haan is de tweedeverblijftaks maar lichtjes gestegen in vergelijking met de andere gemeenten. “In het hinterland bedraagt de taks 550 euro per jaar zonder onderscheid tussen de soorten vastgoed. Voor een onderkomen op de dijk moet je 650 euro neertellen. Daarbij komt, zoals elders, nog eens 75 euro voor de huisvuilophaling. Ik denk niet dat dat een weerslag heeft op de verkoop, maar ik hoop dat de taks niet meer verhoogt”, benadrukt Beirens.

CÉCILE VANDERNOOT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content