Antwerpse comeback in 2007?

Internationale vastgoedbeurzen zoals Mipim en Mapic in Cannes en Expo Real in München lijken ideale fora voor een stad met vastgoedambities zoals Antwerpen. Maar de ervaringen van het Antwerpse stadsbestuur met zulke evenementen zijn niet onverdeeld gelukkig. De Antwerpse delegatie voor Mipim 2002 liep wel in de kijker, maar kreeg ook bakken kritiek over zich heen vanwege de hoge kostprijs van de deelname. In 2003 en 2004 opteerde het stadsbestuur voor een meer ‘bescheiden aanwezigheid’. Vorig jaar zag ze af van deelname. In oktober 2005 reisde een Antwerpse delegatie onder leiding van schepen Ludo Van Campenhout (VLD) wel af naar Expo Real. Doel: een eventuele deelname bestuderen.

In 2006 geeft Antwerpen verstek op zowel Mipim als Expo Real. “Het bezoek aan Expo Real was zeer waardevol,” zegt Van Campenhout. “Maar die beurs valt dit jaar kort na de gemeenteraadsverkiezingen. En we moeten daar niet flauw over doen: dat is politiek een moeilijke periode.” Als het van Van Campenhout afhangt, maakt Antwerpen ook een comeback op Mipim. “De Visa-affaire heeft ons destijds doen afhaken in Cannes. Ook al omdat er rond Cannes een vakantiesfeertje hangt. Maar Gent bewijst dat je daar heel goed werk kunt leveren. Bij een eventuele nieuwe deelname willen we wel samenwerken met andere Vlaamse steden zoals Gent en Kortrijk, bij voorkeur onder een Vlaamse vlag. Ik ga dat trouwens voorleggen aan Vlaams minister van Economie Fientje Moerman (VLD).”

Twee Antwerpse vastgoedspecialisten, Frank Valkeneers, managing director bij Colliers-EPMC, en Roland Cracco, chief executive officer van Immobiliën Hugo Ceusters, kijken alvast uit naar een nieuwe Antwerpse deelname. “Een stad met de omvang en de vastgoedambities van Antwerpen moet daar aanwezig zijn,” vindt Frank Valkeneers. “Maar niet op individuele basis. De verschillende Vlaamse steden zouden hun krachten moeten bundelen. Vlaanderen moet zich promoten als een regio. Alleen dan kunnen we echt de concurrentie aan met regio’s als Groot-Londen, Parijs of de Nederlandse Randstad. Idealiter zouden we ook Brussel – ons sterkste merk – moeten kunnen opnemen in dat verhaal. Maar ik begrijp dat dit politiek niet echt realistisch is.”

Ook Roland Cracco meent dat Antwerpen veel baat kan hebben bij een deelname aan Mipim of Expo Real. “Idealiter zelfs aan beide evenementen,” zegt hij. “Maar een stad als Antwerpen heeft natuurlijk ook wel budgettaire beperkingen. En er zijn nog andere kanalen om aan citymarketing te doen. Toch denk ik dat er op die internationale beurzen heel wat interessante contacten kunnen ontstaan voor Antwerpen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content