ANTWERPS OMKOOPSCHANDAAL

Concurrentie wil herziening aanbesteding

Luc Van Damme, advocaat van Pierre Cauchie ( JC Decaux), liet op het proces Raoul Stuyck terzijde vallen dat Antwerpse politici bij de aanbesteding van een contract voor informatiezuilen en publiciteitsborden werden gecorrumpeerd. “Het half miljoen dat aan de Antwerpse SP-politici werd gegeven, verschilt in niks van het Luikse parkeermeterschandaal,” klonk het. In Luik werden politici omgekocht bij de aanbesteding van parkeermeters. “Als er effectief corruptie in het spel was bij de aanbesteding van de publiciteitscontracten moet de procedure worden herzien,” klinkt het bij Maurice De Velder, bestuurder van De Streep, een mogelijke concurrent van JC Decaux. De Velder is gedelegeerd bestuurder van de holding Fabrieken Gebroeders de Beukelaar die met HMT (behorend tot de immobiliëngroep De Pauw) participeert in AMT. AMT is de privé-partner (naast de Vlaamse Vervoersmaatschappij) in De Streep.

Momenteel heeft het Franse bedrijf JC Decaux in de meeste steden de vergunning om reclame te voeren op de bushokjes van De Lijn. De Streep is er tot nog toe niet in geslaagd dit quasi-monopolie te doorbreken. De Velder : “We gingen ervan uit dat JC Decaux het spel correct speelde. Mocht nu blijken dat dit niet het geval is, conferatur de uitspraak van hun advocaat, zullen wij daar gepast op reageren. Misschien moeten sommige vergunningen worden herbekeken.”

Een ander twistpunt tussen JC Decaux en De Streep is de publiciteit die het Vlaamse bedrijf wil voeren op de bovenleidingspalen van De Lijn. JC Decaux heeft er alle belang bij dat De Streep hiervoor geen vergunningen krijgt. “JC Decaux heeft de macht en het geld om elke concurrentie in de kiem te smoren,” beweert De Velder. “Ooit kreeg ik van Peter Van Tongerloo, de tweede man bij JC Decaux, te horen dat zij er met alle middelen voor zouden zorgen dat we de vergunningen niet zouden krijgen.”

Enkele tijd na die uitspraak viel het gerecht binnen bij De Streep inzake de affaire rond de gewezen Antwerpse gedeputeerde Marc Van Santvoort. “Toeval ?”, vraagt De Velder zich af. “De negatieve publiciteit rond deze affaire, waar we achteraf niets meer van hebben vernomen, kwam onze concurrenten alleszins bijzonder goed uit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content