Anthony Kim, een buitenbeentje

Misschien heeft de echte opvolger van Tiger Woods ook wel Aziatische roots.

Hij is 23, elfde speler op de wereldranglijst en geboren in Los Angeles. In de jongste Ryder Cup stond hij dus in het winnende kamp, maar hij werd opgevoed door Koreaanse ouders. Die hem leerden golfen en zagen hoe hij bij de jeugd al grote indruk maakte. Anthony Kim is immers iemand die nooit twijfelt. Zoals ook zijn ouders nooit twijfelden dat hij zou slagen in de golfsport. Vader Kim was trouwens de coach van zoonlief.

De vlotte aard van Anthony, die altijd heel open is en grappig uit de hoek kan komen, bezorgde hem zijn reputatie van ‘knaap die niets of niemand vreest’ . Dat hij niet meteen rijmt met de traditionele waarden van de Amerikaanse profes-sionele golfsport (71 procent van de professionals stemde voor McCain), kon hem ook nooit deren. Vandaag woont Anthony Kim samen met zijn vriendin Lisa, tevens zijn beste vriend die een beetje fungeert als zijn hulpje, en verscheidene honden waaronder een pitbull. Niet meteen het traditionele Amerikaanse gezin.

“Ik zeg altijd waar het op aankomt”, zegt Kim, die zonder schroom toegeeft dat hij destijds aan de universiteit van Oklahoma, waar hij een golfbeurs had, iedere dag alcohol dronk “zoals alle studenten”. Maar ook dat hij lessen spijbelde, een beetje rondhing en eigenlijk slechts aan een ding dacht: zo snel mogelijk profspeler worden. Maar hij gehoorzaamde wel altijd zijn ouders en zorgde ervoor dat hij niets deed waardoor hij uit het golfteam kon vliegen.

In 2006 speelde Anthony Kim zijn eerste toernooi bij de profs: hij werd tweede ex aequo in de Valero Texas Open en ging naar huis met 300.000 dollar. In 2007 had hij al anderhalf miljoen dollar bij elkaar gespeeld, maar dat belette hem niet om uit te gaan en zo goed als niet te trainen. Tot hij besefte dat het zo niet voort kon en gevestigde waarden om raad vroeg: Mark Calcavecchia en Mark O’Meara luisterden en gaven advies. Eerstgenoemde schakelde zelfs zijn vroegere caddie in voor Kim: ene Eric Larson, die na elf jaar gevangenis wegens cocaïnehandel net vrij was gekomen. De man, die achter de tralies zijn lesje had geleerd (letterlijk ook, hij haalde er een universitair diploma), zou een positieve invloed hebben op Anthony, die de uitspattingetjes almaar vaker achterwege liet. “Ik stuurde privé bij, begon hard te werken, maar veranderde weinig aan mijn manier van spelen”, zegt Kim nu. “Er zijn spelers die uren, weken of zelfs jaren sleutelen aan hun swing, maar dat is niets voor mij.”

2008 was voor Kim zijn beste seizoen. Hij won twee toernooien, finishte acht keer in de top tien en verdiende 4,6 miljoen dollar. En in de Ryder Cup tikte hij Sergio Garcia naar huis. (T)

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content