Annick Van Overstraeten (45) Niet in 1-2-3

Ze regisseerde eerder bij de fastfoodketen Quick al een ommekeer. Toch ontdekte Annick Van Overstraeten (45) nog behoorlijk wat verschillen toen ze vorig jaar als nieuwe CEO van Lunch Garden opnieuw zo’n uitdaging aanging. “Quick bleek bijvoorbeeld een veel minder grote concurrent van Lunch Garden omdat de omzet op heel andere momenten piekt. Onder andere doordat Lunch Garden een breder assortiment aan gerechten aanbiedt, is de complexiteit hier ook groter. Gelukkig kende ik ondertussen de basisprincipes van de horecasector.” Daardoor kon Van Overstraeten zich de voorbije 365 dagen ook concentreren op de voorbereiding van de re-styling van de restaurants.

ANNICK VAN OVERSTRAETEN (LUNCH GARDEN). “Je kunt dat weinig vinden, maar er is een heel proces aan vooraf-gegaan. We hebben bijvoorbeeld ook ons aanbod al aangepast. In 2011 pakken we het interieur van nog een tiental restaurants aan. Een bedrijf waar jaren niet in is geïnvesteerd, draai je nu eenmaal niet in 1-2-3 om.”

De aandeelhouders H2 Equity Partners, KBC Private Equity en Solferino zullen stilaan wel op zoek zijn naar return.

VAN OVERSTRAETEN. “Ik voer die discussie inderdaad met de aandeelhouders, maar we houden ons aan het vijfjarenplan. We kiezen voor de evolutie in plaats van voor de revolutie, maar dan nog blijft de turnaround een uitdaging. Als we nu overhaasten, maken we fouten.”

Welke fouten hebt u het afgelopen jaar toch gemaakt?

VAN OVERSTRAETEN. “Ik heb soms nog te lang gewacht om moeilijke beslissingen te nemen. Terwijl geduldig zijn meestal niet mijn sterkste eigenschap is.”

Vandaar dat u de uitbreiding van Lunch Garden al voorbereidt? Dat kost alweer een pak geld.

VAN OVERSTRAETEN. “Dat klopt, maar als je kunt bewijzen dat een investering het waard is, vind je altijd centen. Van waar die ook komen. Ik heb het nog nooit meegemaakt dat een bedrijf weigert als er zoveel potentieel is. Volgens mij kunnen er namelijk nog gemakkelijk twaalf vestigingen van Lunch Garden bij, maar niet onmiddellijk als een stand-alone. We zoeken nog altijd naar locaties naast winkels die dagelijkse trekkers zijn.”

U blijft bij die keuze, zelfs nadat uw bekendste buur Carrefour dit jaar winkels heeft gesloten?

VAN OVERSTRAETEN. “Er waren veel externe factoren die 2010 negatief konden beïnvloeden. De sneeuwval aan het begin en het einde van het jaar hield de consumenten binnen. Ook zolang het niet duidelijk was welke winkels van Carrefour zouden sluiten of verkleinen, heerste er veel onzekerheid bij Lunch Garden. We konden de impact van sluitingen niet inschatten en waren ervan overtuigd dat ze sowieso een effect op ons zouden hebben. Of dat effect erg sterk was? Gelukkig viel dat uiteindelijk mee.”

Vond u dan nog tijd voor uw hobby’s?

VAN OVERSTRAETEN. “Uiteraard, want je kunt pas functioneren als je professionele en privéleven in evenwicht zijn. Mijn zoon is bijna tien jaar oud en klaagt soms nog wel dat hij me te weinig ziet. Ach, zodra hij wat ouder wordt, zal hij waarschijnlijk klagen dat hij me te veel ziet.”

SJ.S.

”Er kunnen gemakkelijk twaalf vestigingen bij”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content