Andrew Turner (33) ‘Onze settopbox komt er’

Op het Wetenschapspark in Oostende, waar je de zee nog kan ruiken, vecht WeePee New Media Ventures voor een plek in de markt voor mediadiensten. Het kapitaal is intussen opgetrokken tot 1,2 miljoen euro. Aandeelhouders zijn Joeri Van Dooren en Andrew Turner van het telecombedrijf WeePee, voormalig LRM-manager Johan Camp, contentrechtenspecialist Marc Van Steyvoort en 21 andere investeerders die in oktober aan boord kwamen. Onder hen de Nederlandse investeerder in mobiele en internettechnologie Hendrik Coolen. Zijn firma Obolus brengt geld aan van Luxemburgse vehikels als Anatole Investments en Ik & Mukke Holding.

WeepeeTV zendt al zes maanden uit via het internet. Een abonnement kost 120 euro per jaar en nog minder voor studenten. Daarmee kunt u kiezen uit 28 zenders via pc, tablet of smartphone. De Weebox voor gewone tv’s staat nog in test bij de zestig deelnemers aan de Kortrijkse glasvezelproeftuin LeYLab.

U mikte op 150 programma’s eind 2013. Daar zit u nog ver vanaf.

ANDREW TURNER. “Wij hebben onlangs Nederland 1, 2 en 3 toegevoegd. Er komen binnenkort nog een heleboel zenders. Maar sinds de lancering is onze aandacht sterk verschoven naar onze zakelijke klanten, vooral in Nederland. Wij werken daar als een play-outbedrijf dat content stuurt van a naar b, onder meer voor SunRTV, het kanaal van de Surinaamse gemeenschap in Nederland, en voor verschillende portalen die video-op-aanvraag verkopen. ZapFi (het Luxemburgse bedrijf van Gery Pollet, nvdr) zullen we van een tv-portaal voorzien. Wij spelen daar met onze eigen technologie op het terrein van de Ericssons en de Harmonics, maar met totaal andere kosten en prijzen.”

Wanneer verdeelt u de Franstalige en de SBS-zenders?

TURNER. “Een kleine partij als wij kan bijna onmogelijk iets opzetten met de Franstalige zenders. SBS (VIER en VIJF, nvdr.) komt op korte termijn niet aan boord. Zij hebben andere zorgen. Voor ons is WeepeeTV belangrijk geweest om onze kunde te bewijzen. Pas na de lancering konden we zakelijke successen boeken. Maar we geven de consumententelevisie niet op. We brengen een elektronische programmagids uit. Onze settopbox komt er.”

Wordt u niet ingehaald door nieuwkomers als Stievie of Bhaalu?

TURNER. “Stievie (de iPhone- of iPad-app voor internet-tv van de Vlaamse zenders, nvdr.) is nog in test. De vraag is of die ooit commercieel operationeel wordt. Bhaalu heeft met TV Vlaanderen dan weer een nogal complex businessmodel.”

U spreekt over groter succes in Nederland. Ligt dat aan het Nederlandse telecomfonds Merapar, waarin uw directielid Pascal Dormal is gestapt?

TURNER. “Neen. Merapar is eerder toevallig in Nederland gevestigd. Nederland is gewoon een veel competitievere markt en technologisch niet zo conservatief als de Belgische.”

Namen van klanten?

TURNER. “Op de vakbeurs IBC in september brengen we meer informatie. Dit jaar rekenen we op een omzet van een half miljoen, volgend jaar op 2 miljoen.”

U werkte aan een kapitaalverhoging?

TURNER. “We hebben die wat getemperd tot we met een aantal successen kunnen komen, maar die is nog altijd on track.”

Nog niet overwerkt?

TURNER. “Permanent. Maar we hebben een extra ontwikkelaar aangenomen. We zijn nu met zijn tienen. En af en toe kan ik er nog op uit met de kinderen, zoals vorig weekend op een camping aan zee.”

B.L.

“De vraag is of Stievie ooit commercieel operationeel wordt”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content