‘Anders dan de anderen’

De Amerikaanse beheersmaatschappij Payden & Rygel, een specialist in obligaties, breidt haar activiteiten uit naar België en Luxemburg. Onafhankelijkheid, teamwerk en klantgerichtheid staan hoog in het vaandel.

Payden & Rygel is een buitenbeentje te midden van de Amerikaanse financials. De beheersmaatschappij werd opgericht in september 1983 door Joan Payden, die tijdens haar carrière in de financiële sector een uitstekende reputatie en een lange lijst van contacten had opgebouwd. “Het bedrijf waar ik werkte, zou worden overgenomen”, zegt Payden. “Ik wilde mijn beroep absoluut blijven uitoefenen: geld beheren voor rekening van klanten. Mijn broer raadde me aan mijn eigen bedrijf op te richten. Om geen risico te lopen op belangenconflicten met financiële instellingen, heb ik voor de financiering geld uit mijn pensioenfonds opgenomen. We zijn gestart met drie mensen en een handvol klanten. Al heel snel haalden we drie prestigieuze klanten binnen: Walt Disney, Boeing en de National Football League (NFL).” Vandaag heeft de groep ongeveer 200 werknemers en beheert ze bijna 85 miljard dollar aan activa.

In handen van de werknemers

Payden & Rygel, dat zijn onafhankelijkheid altijd vurig heeft verdedigd, wil anders zijn dan de andere beheersmaatschappijen. Het bouwde zijn activiteiten uit in Los Angeles, ver van New York en het hart van de financiële sector. Het bedrijf is in handen van zijn eigen werknemers. “We hebben twintig aandeelhouders, van wie vijf de meerderheid hebben, en onze werknemers zijn gemiddeld zeventien jaar actief in het bedrijf. Onze organisatie is zeer horizontaal en het nettoresultaat wordt gelijk verdeeld onder alle werknemers. Iedereen profiteert mee van de winst”, aldus Payden. Het bedrijf hoeft niet te vrezen dat het zijn onafhankelijkheid verliest. Als een aandeelhouder eruit stapt, worden zijn aandelen overgenomen door de andere aandeelhouders.

Torenhoge bonussen keert Payden & Rygel niet uit. “Het is soms moeilijk talenten te vinden die willen werken tegen voorwaarden die ver verwijderd liggen van wat in de financiële sector gangbaar is. Vaak zie je daar hebzucht en afgunst, en worden de beslissingen niet altijd in het voordeel van de klant genomen”, zegt Brian W. Matthews, de financieel directeur van Payden & Rygel. “Toch vinden we goede medewerkers door onze contacten met universiteiten. De mensen die bij ons aan de slag gaan, blijven meestal lang. Ons personeelsverloop is uitzonderlijk laag.”

Belangenconflicten

“Bij de oprichting van dit bedrijf had ik al een duidelijk idee over hoe ik het geld van de klanten wilde beheren”, herinnert Joan Payden zich. “De belangen van de klanten hebben altijd voorrang op onze belangen, want dat is onze kostbaarste troef. We moeten belangenconflicten vermijden.” Payden & Rygel is vooral een expert in de obligatiemarkten. “We zijn al heel snel naar klanten gegaan met nieuwe strategieën en met een allesomvattende visie op de markt. Wij waren bijvoorbeeld de eerste die zijn klanten een wereldwijd obligatiebeheer of een belegging in de opkomende markten voorstelde. Dat was een revolutie in die tijd, want de horizon van de Amerikaanse beleggers beperkte zich nog tot de nationale markt.”

De klanten van de groep zijn vooral institutionele beheerders — 325 op dit moment — waaronder grote pensioenfondsen, vermogensbeheerders, verzekeringsmaatschappijen, overheidsinstellingen, universiteiten en niet-gouvernementele organisaties. Tot de meest gerenommeerde behoren onder meer Eli Lilly, Google, Boeing, Shell en United Technologies. Payden & Rygel hecht ook veel waarde aan liefdadigheid en geeft steun aan lokale gemeenschappen. “Wij besteden jaarlijks 1 procent van onze bruto-inkomsten aan dat soort steun. Dat is een aanzienlijke som geld”, zegt Brian W. Matthews.

Lage rente

Ondanks de extreem lage rente in de ontwikkelde landen blijft Payden & Rygel zoeken naar mogelijkheden om een aantrekkelijk rendement te halen uit bedrijfsobligaties, de opkomende markten, inflatiegelinkte obligaties of hybride producten. Joan Payden: “We bestuderen alle marktsegmenten, om onze klanten een service op maat te geven en hen te beschermen tegen een rentestijging. We bieden hen een actief beheer aan, om hen te laten profiteren van de kansen die zich aandienen op de markt, zonder dat we gebonden zijn aan een referentie-index. En we helpen verzekeraars hun verplichtingen voor de Solvency 2-regelgeving na te leven. Klanten oplossingen op maat aanbieden, is veel moeilijker voor grote beheerders die triljoenen dollars beheren en de fusies aan elkaar rijgen.”

Visionair

Een van de expertisedomeinen van de groep vloeide voort uit de financiële crisis van 2008. “In verhouding werden wij weinig getroffen door de crisis. Veel bedrijven hebben ons daarna hun portefeuille aan toxische activa toevertrouwd, om die te liquideren”, onderstreept Brian W. Matthews. De hele sector erkent Joan Payden vandaag als een visionair. In juni mocht ze van het CFA Institute de Highest Citation for Key Contribution to the Profession in ontvangst nemen, een onderscheiding die personen met een uitzonderlijke verdienste in de beleggingssector beloont. Onder de andere topbeleggers die deze prijs hebben ontvangen, zijn John Templeton en Warren Buffett.

België en Luxemburg

De expansie van de groep verloopt geleidelijk, zonder grote overnames te doen. In 1999 stak de groep de Atlantische Oceaan over en opende ze een vestiging in Londen. In 2007 ging een kantoor in Boston open. De groep sloot in het begin van de jaren 2000 een overeenkomst met Metzler Bank, een van de grootste onafhankelijke private bankers van Duitsland. “Wij hadden geen expertise in aandelen en zij hadden geen ervaring in de obligatiemarkten”, zegt Stéphane Le Cam, senior adviseur bij Payden & Rygel. “Het was de ideale partner om voet aan de grond te krijgen op een moeilijke markt als Duitsland.” Eind vorig jaar werd een kantoor geopend in Parijs.

De beheerder blijft zijn activiteiten uitbreiden in Europa met een nieuwe vertegenwoordiging in België en Luxemburg. Ludwig Caluwe, een bankier en beheerder die veel ervaring heeft op de Belgische markt, is belast met de ontwikkeling van de activiteiten in die nieuwe regio. “Wij passen altijd dezelfde strategie toe. We openen een kantoor met twee of drie mensen, vertrekken van niets en proberen er klanten binnen te halen. Daarna versterken we het team”, aldus Joan Payden. “Wij stellen onze troeven voor aan onze klanten, die onze aanpak gebaseerd op onafhankelijkheid en teamwork erg waarderen. Klanten zullen sneller geneigd zijn hun vertrouwen te geven als ze voelen dat de beheerder aan hun kant staat.” Payden & Rygel werkt niet met een verkoopteam. “De beheerders zijn het beste geplaatst om uit te leggen wat wij doen.”

FRÉDÉRIC DINEUR

“De belangen van de klanten hebben altijd voorrang op onze belangen, want dat is onze kostbaarste troef”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content