Amy Winehouse

Door een cocktail van succes, een labiel karakter, zelfdestructieve neigingen, drank en drugs kwam vroegtijdig een einde aan het leven van de Noord-Londense zangeres Amy Winehouse. Een mens zou bijna vergeten dat ze eigenlijk een meisje van Joodse afkomst was. Haar broer Alex stelde in 2013 – twee jaar na haar dood – een expo samen, die sterk focust op haar Joodse roots. Na tussenstops in Amsterdam, Tel Aviv, San Francisco en Wenen is de expo nu in het Joods Museum in Brussel.

De tentoonstelling schetst een ander beeld dan wat we in de harde documentaire Amy te zien krijgen, ook al sluit een fragment daaruit de expo af. In Brussel zie je vooral kuise familiesouvenirs en persoonlijke spullen, die een brave kant van haar tonen: een kookboek met Joodse recepten, wat tourneebandjes, een gitaar, een Grammy-beeldje, muziek uit haar platenkast en kledij.

Haar rebelsheid blijkt wel uit een brief, die ze op haar veertiende naar Sylvia Young Theatre schreef: “Al mijn hele leven ben ik luidruchtig. Zo erg dat mensen me continu vragen mijn mond te houden. Maar ik ben zo luid omdat je in mijn familie moet roepen om gehoord te worden.” Quod erat demonstrandum.

Amy Winehouse, een familieportret, nog tot 16 september in het Joods Museum in Brussel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content