Amsterdam anders

Het tijdloze Amstel Hotel en het exclusieve restaurant La Rive bieden hoogstaand comfort en verfijnde luxe.

Vier jaar geleden ging hotel Amstel Inter-Continental in Amsterdam (eigendom van de Japanse groep The Saison) weer open, na een opknapbeurt die twee jaar geduurd had en ruim een miljard frank kostte. Het hotel, daterend uit 1867, is helemaal hersteld in zijn vroegere glorie en ontvangt geregeld allerlei beroemdheden zoals Bruce Springsteen, Joe Cocker, Prince (of hoe heet die tegenwoordig ?), Woody Allen, Whitney Houston en de Rolling Stones, die tijdens hun laatste tournee 54 van de 76 kamers en suites huurden.

Het Amstel Hotel, bijgenaamd “La Grande Dame”, heeft een eigen Rolls-Royce met chauffeur om de gasten op te halen en weg te brengen. Voor de liefhebbers van een boottochtje wacht een antieke salonboot aan de kade. In de huiselijk ingerichte lounge, die uitgeeft op het water, komt de beau monde van Amsterdam ‘s namiddags genieten van een “royal high tea” (45 gulden).

De kamers en suites behoren tot de meest luxueuze van Nederland en bieden allerlei snufjes om het leven te veraangenamen, zoals een douche met een sproeikop van ruim 30 cm diameter (een allesbehalve spaarzame waterval, waarop kritiek kwam van de Nederlandse milieubeweging). Naast de fax en de cd-speler ligt op het bureau ook gepersonaliseerd briefpapier met de naam van de gast ; iedere ochtend wordt het weerbericht onder de deur geschoven.

In het exclusieve restaurant La Rive (één Michelin-ster) en de wijnkamer heeft de Belg John Vincke het voor het zeggen. Deze bekwame zaaldirecteur werkt al twaalf jaar samen met chef-kok Robert Kranenborg (zij vormden een hecht duo in het ter ziele gegane Brusselse eethuis Cravache d’Or).

De spijskaart vermeldt mediterrane feestgerechten. Wij proefden onder meer een fijne bereiding van kreeft met komkommer en mango in een jus van wortel en mosterd (77,50 gulden), heerlijke aardappelgnocchi’s met truffel en mascarponesaus (45 gulden), rog met paprika en gekonfijte tomaten in saus van dessertwijn (60 gulden) en gebraden duif met ragoût van orgaanvlees, abrikozen en jeneverbessen (90 gulden). Als nagerecht was er een baba met rum en saus met Jamaica-peper en ijzerkruid (27,50 gulden).

Sinds kort heeft het Amstel Hotel ook een brasserie waar men ontspannen kan eten voor redelijke prijzen. Op de houten tafels en op de toog verschijnen daar vermakelijke gerechten uit de wereldkeuken. Voor de lichaamsverzorging is er een health club met de nieuwste sporttoestellen, een whirlpool, een schoonheidssalon en een Turks bad. Het overdekte zwembad geeft uitzicht op de voorbijstromende Amstel en het waterpeil is ongeveer gelijk, zodat men de indruk heeft buiten te zwemmen.

PIETER VAN DOVEREN

La Grande Dame Het Amstel Hotel is helemaal hersteld in zijn vroegere glorie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content