Amerikanen houden voet bij stuk

De teams voor de Ryder Cup worden niet gewijzigd.

Fans van de Ryder Cup vragen zich almaar luider af of het wel zin heeft om het toernooi te spelen met de teams die vóór 11 september 2001 werden samengesteld. Zo twijfelt golfminnend Europa eraan hoe het moet als Olazabal voor de derde keer in z’n carrière de Masters wint. En wat er zal gebeuren als Tom Lehman aan de andere kant van de Oceaan de US Open wint. Want nog voordat op de Belfry de afslag van de Ryder Cup wordt gegeven, staan de vier Majors op het programma. En de winnaars van die toernooien zouden wel eens misnoegd kunnen zijn.

De geselecteerden kunnen in ieder geval op beide oren slapen. Net zoals de Europese kapitein, Sam Torrance, ziet ook de Amerikaan Curtis Strange geen enkele reden om het team bij te sturen. Hoewel daar door velen op wordt aangestuurd. “De mensen lijken te zijn vergeten wat er is gebeurd,” vindt Strange. “En daar heb ik het als Amerikaan zeer moeilijk mee. Je mag niet vergeten waarom we de Ryder Cup 2001 hebben uitgesteld. Ons land werd aangevallen en het was onmogelijk om dat toernooi te spelen. Bovendien herinner ik me dat iedereen het toen een uitstekend idee vond om de wedstrijd later te spelen met dezelfde teams. Waarom zouden we het nu anders doen?”

Misschien omdat andere spelers intussen sterk hebben gepresteerd. Zoals Olazabal, die niet alleen het toernooi van San Diego won, maar ook negende werd in Riviera en doorstootte tot de kwartfinales van het Match Play Championship, waarna hij over twintig holes verloor van Brad Faxon. “Dat argument maakt niet de minste indruk op me,” reageert Strange. “Toen we zeiden dat we de teams zouden behouden, gaf niemand een kik. Ik ben de kapitein van het 2001-team, punt andere regel. Trouwens, we spelen de Ryder Cup ook met de logo’s van 2001 op onze uitrusting. De Ryder Cup moet een fantastische belevenis worden. We zijn geen team meer, maar een familie. Ik schonk alle leden van de ploeg trouwens een boek met handtekeningen van de vroegere Amerikaanse kapiteins die nog in leven zijn. De jongens hebben dat zeer op prijs gesteld.”

Het is zeer de vraag of alle teams – zowel Europese als Amerikaanse – in het verleden altijd de beste twaalf spelers van het continent op de baan brachten voor de Ryder Cup. Op papier misschien wel, maar tijdens het toernooi zijn er steevast ook kampioenen zwaar onderuitgegaan.

John Baete [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content