ALTIJD IN OVERLEG

Vanaf maandag, 21 september, mag hij zich corporate vice president human resources van het snel groeiende internationale spraak- en taalbedrijf Lernout & Hauspie Speech Products ( LHSP) noemen. “Een zeer belangrijke stap in mijn loopbaan,” erkent Bert Vermeiren (43 j.). Hij is econoom, maar op zijn cv prijkt ook een diploma in de “audiovisuele communicatie”. Een bizarre kronkel in zijn carrière? “Eigenlijk wilde ik journalist worden,” bekent de Kempenaar. Maar zover kwam het nooit.

Een vacature als secretaris van de Antwerpse VKW ( Vereniging voor Kristelijke Werkgevers) – in november 1979 – besliste er anders over. “Het animeren van de ledenbeweging,” zo luidde zijn eerste jobomschrijving. In de praktijk kwam dit neer op de voorbereiding van allerlei standpunten en studiethema’s en de deelname aan het patronale overleg. Zijn overstap in 1985 naar Fabrimetal lag in het verlengde van deze baan.

“Een boeiende tijd,” zegt Vermeiren. “Als jonge knaap in een beroepsorganisatie leer je al vroeg contacten leggen met bedrijfleiders op hoog niveau en krijg je de kans om strategisch mee te denken. Maar ik miste wel de nodige voeling met de realiteit. Ik wilde sneller resultaten zien.”

In februari 1988 vroeg en kreeg hij de job van personeelsmanager bij Philips Lighting in Turnhout. “Eigenlijk zocht Philips een opleidingsverantwoordelijke,” aldus Bert Vermeiren. “Maar dat heb ik persoonlijk weten om te buigen tot een job in de personeelsdienst (glimlacht).” De jonge manager zou er het beruchte Centurion-plan van nabij meemaken. In Turnhout moest een 300-tal werknemers – bijna één derde van de loonlijst – afvloeien.

“De traditie van het sociaal overleg bleef echter overeind,” zo benadrukt hij. En hij voegt er onmiddellijk aan toe: “Tot vandaag is Turnhout één van de belangrijkste vestigingen van Philips in België.” In september 1991 werd Vermeiren gepromoveerd tot hoofd van de personeelsorganisatie van Philips Matsushita Battery Corporation in Tessenderlo. Drie jaar later stapte hij over naar IBM en kreeg er in 1996 het beleid in handen inzake “human resources” over 1700 werknemers in de Benelux.

Personeelsbeleid is en blijft een materie die Bert Vermeiren – een badmintonfanaat en vader van drie kinderen – na aan het hart ligt. Hij is lid van de Vereniging voor Personeelsdirecteurs en woont geregeld de brainstormingssessies bij in de informele denkgroep “Het ondernemingslabo” – een initiatief van Raymond Selis (ex-personeelsmanager Raychem). Die (experimentele) discussies zullen hem bij de snelgroeier LHSP wellicht van pas komen – een hightech-bedrijf dat voortdurend op zoek is naar de “witte raven” op de personeelsmarkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content