Altijd fit dankzij uw persoonlijke coach

Melanie De Vrieze Freelance

Staat uw agenda ook vol met afspraken, vergaderingen en recepties waardoor u geen tijd meer vindt voor sport of beweging? Een personal trainer biedt de oplossing.

Personal training is een fenomeen dat komt overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar iedere superster wel een persoonlijke trainer heeft rondlopen. Gelukkig moet u bij ons niet zo diep in de geldbeugel tasten als u zich persoonlijk wilt laten begeleiden. En dat verklaart wellicht ook het succes van de formule.

Zo’n 60 % van de nieuwe leden bij Passage Fitness First zou vandaag naar een personal trainer vragen. De fitnessketen kan in de twintig Belgisch-Luxemburgse clubs niet langer aan de vraag voldoen en startte daarom enkele maanden geleden met een opleidingsinstituut voor personal trainers en lesgevers groepsfitness. De Passage Fitness First Academy mikt onder meer op kinesisten en gediplomeerden lichamelijke opvoeding. Na de opleiding kunnen ze terecht in een van de Passageclubs of op zelfstandige basis hun diensten aanbieden.

Niemand haakt af

De personal trainer stelt voor iedere trainee een programma op, in functie van zijn of haar fysieke conditie, leeftijd, tijdsbestek en doelstellingen. “Mensen doen vooral een beroep op een personal trainer omwille van de tijdwinst die ze verkrijgen door gericht te trainen, de variatie in de oefeningen, de intensievere training en de motivatie,” zegt Carolien Boom, verantwoordelijke voor de opleidingen bij Passage Fitness First. “Bezoekers van onze fitnessclubs zijn overwegend niet-sporters die aan hun gezondheid willen werken. Wie op zijn eentje komt fitnessen, zal er veel langer over doen om het gewenste resultaat te bereiken. Gevolg: na enkele maanden haken ze af. De intense begeleiding van de personal trainer motiveert ze om te blijven komen en door te zetten.”

Dat verhaal horen we ook bij managers die met een personal trainer werken. Vier jaar geleden kwam Sté-phane Buisseret aan het hoofd van het reclamebureau Leo Burnett. “Het is een job die heel wat stress meebrengt. Ik deed vroeger al aan sport, maar wilde op meer regelmatige basis aan mijn conditie werken. Omdat ik na een zware werkdag niet langer de moed heb om alleen te fietsen of gewichten te heffen, doe ik een beroep op een personal trainer.”

Ook Joël Duysan, effectenmakelaar bij de beursvennootschap Leleux Associated Brokers, doet dankzij zijn personal trainer nu wekelijks aan sport. “Ik train veel efficiënter en gerichter dan wanneer ik het op mijn eentje zou doen.”

De vraag naar personal training komt vooral van dertigplussers. Door hun drukke agenda hebben ze behoefte aan beweging. Evenveel mannen als vrouwen doen een beroep op een personal trainer. “Een groot verschil met de groepslessen, die voor 80 % door vrouwen worden bevolkt,” zegt Carolien Boom. “Voor veel mannen is de drempel voor groepslessen te hoog, ook omdat ze die lessen nog te veel met dansen associëren.”

De personal trainer laat de klant enkele standaardoefeningen doen en stelt op basis daarvan een persoonlijk schema samen dat kan worden aangepast aan de conditie van de trainee. “Mijn personal trainer kent me door en door,” zegt Stéphane Buisseret. “Als hij me ‘s morgens om 8.00 uur ziet, weet hij onmiddellijk of ik in vorm ben of niet. Is mijn conditie die dag iets minder, dan zal hij minder veeleisend zijn.”

Peter Van Loock, BTW-accountant bij Borealis, was vroeger vrij sportief maar liet de jongste jaren wat betijen. Om de draad opnieuw op te pakken, doet hij aan fitness, onder het oog van een personal trainer. “Ik begin met een conditietraining die ongeveer een uur duurt. Daarna doe ik een work-out voor het bovenste gedeelte van mijn lichaam, met aandacht voor de borst-, rug- en armspieren en – niet te vergeten – de buikspieren. En ‘s vrijdags doe ik mee aan body combat, vergelijkbaar met tae-bo maar dan iets intensiever.”

Geruststellend gevoel

De meeste sessies beginnen met een opwarming, gevolgd door cardiovasculaire oefeningen en krachttraining. Elke sessie wordt afgesloten met het stretchen van de spieren. De personal trainer is niet alleen een motivator, hij ziet er ook op toe dat de oefeningen juist worden uitgevoerd. Overbelasting van gewrichten of lichaamsdelen wordt op die manier vermeden.

Het geeft Patrick Van Den Bossche, de topman van de vastgoedontwikkelaar Liebrecht & Wood, alvast een geruststellend gevoel. “Ik weet dat er niets fout kan gaan. De personal trainer kent mijn lichaam door en door en besteedt aandacht aan alle spieren. Hij stelt zelf de oefeningen samen, die vrij gevarieerd zijn. De enige input die ik geef, is welke spiergroep ik meer geaccentueerd wil zien.”

Het hoeft niet gezegd dat managers drukbezette mensen zijn, zodat het inplannen van een personal training niet altijd evident is. Het vraagt wat flexibiliteit, zowel van de manager als van de personal trainer. De agenda is daarom een onmisbaar instrument.

“Als je alleen traint, is er altijd wel een excuus om niet te gaan,” zegt Bruno Ecker, general manager bij Umicore Building Products voor de Benelux, Groot-Brittannië en Ierland. “Ofwel ben je moe ofwel moet je langer werken. Met een personal trainer kun je die houding vermijden.”

Stéphane Buisseret plant de trainingen drie tot vier weken vooraf. “Ik probeer mijn sessies nooit te annuleren,” zegt de topman van Leo Burnett, “maar wanneer het toch gebeurt, spreken we onmiddellijk een nieuwe datum af.” De afspraken met de personal trainer zijn een vast onderdeel van Buisserets leven geworden. “Ik voel me minder goed in mijn vel als ik een beurt oversla. De persoonlijke begeleiding zorgt ervoor dat ik in vorm blijf. Het is dé manier om de stress te verdrijven.”

Melanie De Vrieze

Een personal trainer motiveert niet alleen om wekelijks te trainen, maar leert u de oefeningen ook op een correcte manier aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content