“Als ik thuiskom en de barbecue aansteek, ben ik direct met vakantie”

“Barbecueën is het liefste wat ik doe. Ik houd van lekker eten, ik kook graag en ik ben graag buiten. In de zomer, na een werkdag, maak ik ons eten klaar op de gasbarbecue buiten, in het zonnetje en op het terras. Het weekend of een vrije dag zijn de momenten dat ik echt de tijd neem om nieuwe mogelijkheden op de barbecue te verkennen.

“Dat is dan vaak met het Belgian Barbecue Team. Daaronder mag je verstaan: mezelf, mijn vader, mijn broer en een paar vrienden. Mijn vader heeft jarenlang kookopleidingen gevolgd in het avondonderwijs. Enkele jaren geleden deed hij mee aan een Europees kampioenschap barbecueën en nadien dachten we: wat als we met onze gedeelde interesse – lekker eten, koken, buitenlucht – iets meer zouden doen? We hebben ons omringd met mensen die we graag hebben, en zo is het Barbecue Team er gekomen.

“Er bestaat een heel circuit van barbecueërs. Op het internet wemelt het van fora waar mensen tips en ervaringen delen en je vindt er recepten bij de vleet. Die kopiëren we nooit klakkeloos, ze zijn een inspiratie om op voort te bouwen. En als het eens speciaal mag zijn, doen we ons best om aan goede koopwaar te komen. Persoonlijk ben ik bijvoorbeeld erg te vinden voor de malsheid en de smaak van simentalrund.”

Belgian Barbecue Team

“Als Belgian Barbecue Team deden we al eens mee aan een kampioenschap. Bij zo’n wedstrijd moet je vijf gerechten bedenken en die aan de jury presenteren. Die beoordeelt hoe je de ingrediënten behandelt, in hoeverre de bijgerechten ook van de barbecue komen, of de samenstelling van het bord harmonieus is, enzovoort. Heel leuk om te doen en een hele uitdaging, maar stel je niet te veel voor bij onze competitiedrang. Het gaat om de pret, om samen dingen te doen, om smakelijk te eten, en ondertussen wat te tateren, te drinken, te dansen. Wij mannen staan dan wel aan de grill, maar onze partners zijn ook altijd van de partij en zij helpen mee. De winter houdt ons trouwens niet tegen. Het kerstdiner van vorig jaar kwam ook van de barbecue.

“We proberen altijd respectvol om te springen met de ingrediënten. Het zou zonde zijn een mooi stuk vlees of een delicate moot vis te verknoeien. Maar dat wil niet zeggen dat we nooit gekke dingen doen. Zo hebben we al een paar keer kip gemarineerd in Red Bull. Een bereiding die je vleugels geeft, zeg maar. En onze gerookte chocomousse vinden we, in alle bescheidenheid, een succesnummer. Ter voorbereiding roken we chocoladerepen op de barbecue, op een heel lage temperatuur, zodat ze niet smelten. De mousse die we er nadien van maken, krijgt daardoor een gerookte toets. En zo blijven we puzzelen met kruiden, ingrediënten en combinaties.”

De echte kampvuursfeer

“Op mijn werk houden we elk jaar een barbecue voor de logistieke afdelingen. Daar komen al gauw meer dan honderd mensen op af, en ook ik sta dan graag mee aan het vuur. Worstjes en hamburgers op een grill leggen is niet zo moeilijk. Maar als je een stuk rundsvlees van drie kilo op je rooster krijgt, is dat wat anders. Zo’n groot stuk moet je langzaam laten garen op een lage temperatuur, zodat de smaak optimaal kan openbloeien en het vlees mals blijft. Het is niet uitzonderlijk dat we daar drie, vier tot zelfs twaalf uur voor uittrekken.

“Maar alle techniciteiten daargelaten: het gebeurt dat ik, heel simpel, mijn vuurschaal in de tuin warm stook, een kip aan een stok rijg en die boven het houtvuur laat garen. Dan heb je die echte kampvuursfeer. Want zo zit ik in elkaar: als ik na een dag werken thuiskom en de barbecue aansteek, ben ik direct met vakantie.”

FILIP HUYSEGEMS, FOTOGRAFIE JONAS LAMPENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content