Als goede wijn

PHIL MICKELSON Wil de oudste winnaar van een grandslamtoernooi worden. © BELGAIMAGE

Phil Mickelson is 48. Hij kan terugblikken op een indrukwekkende carrière, maar de zegehonger van de geniale Amerikaan is nog lang niet gestild. Op Pebble Beach won hij zopas zijn 44ste toernooi van de PGA Tour. Dat is indrukwekkend.

Mickelson was amper anderhalf jaar toen hij al op de golfbaan stapte. Hij is eigenlijk rechtshandig, maar sloeg al vanaf het begin als een linkshandige, omdat hij gewoon zijn vader nabootste. Het was het begin van een bijzondere carrière. Lefty, zoals de Amerikaan in het golfwereldje wordt genoemd, won niet minder dan vijf grandslamtoernooien: drie keer de Masters, de British Open en het PGA Championship. Hij finishte 27 keer in de top vijf van een major, en nam twaalf keer deel aan de Ryder Cup en Presidents Cup. Jack Nicklaus was 46 jaar toen hij in 1986 de Masters won, en is daarmee nog altijd de oudste winnaar van een grandslamtoernooi. Dat record wil Mickelson nu breken.

Dat hij er ook nog in slaagt, is helemaal niet uitgesloten. Mickelson houdt zielsveel van het parcours van de Augusta National, dat bovendien perfect bij zijn spelstijl past. Bovendien kan de Amerikaan uitstekende statistieken voorleggen in de Masters: niet alleen heeft hij drie keer gewonnen, hij eindigde ook vijftien keer op 26 deelnames in de top tien. Bovendien speelt hij de jongste tijd op een hoog niveau. Lefty is dus verre van kansloos als de wereldtop van 11 tot 16 april de Augusta National inneemt.

Mickelson maakt er ondertussen geen geheim van dat hij al verder kijkt: de US Open is de enige major die hij nog niet op zijn naam kon schrijven – hij werd er wel zes keer tweede. Natuurlijk wil hij lid worden van dat heel selecte clubje dat alle vier de toernooien van de Grand Slam won: Gene Sarazen, Ben Hogan, Gary Player, Jack Nicklaus en Tiger Woods.

In juni trekt de US Open naar Pebble Beach, de favoriete links van Mickelson, ook het parcours waar zijn grootvader destijds caddie was. Met grote ambitie. Niemand weet of het Lefty lukt, en niemand weet hoelang hij nog aan de top kan blijven. Mickelson is niet alleen een atypische topspeler die ook nog heel flamboyant is, hij is ook als goede wijn: de jaren maken hem niet bepaald slechter. Zo komt hij deze week aan de afslag als een van de favorieten van het eerste WGC-toernooi van het jaar, op het Mexicaanse parcours van Chapultepec. Dat toernooi schreef hij vorig jaar trouwens ook al op zijn naam.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content