ALS EEN DEKSEL OP EEN POT

Het Boechoutse bedrijf Transbox, dat een totaalconcept aanbiedt voor plastic verpakkingen, wordt voortaan een vaste leverancier van Seghers Engineering.

Vorige maand sloot Transbox, de Boechoutse producent van kunststofverpakkingen, een samenwerkingsovereenkomst met Seghers Engineering. Transbox mag vacuüm gevormde folies leveren voor de Unitank-waterzuiveringsinstallaties. Managing director Koen Luyckx : “Deze vellen in trapezevorm een eigen ontwikkeling zorgen ervoor dat het vuil makkelijker kan bezinken. Dit jaar hebben we zo’n 25.000 stuks in continuproductie voor de projecten van Seghers in Macao en Egypte gemaakt (zie Trends, 22 februari 1996).”

In ’78 richt ingenieur Danny Wuyts in Boechout het bedrijf Wuyts Transbox op. Het legt zich toe op de productie van plastic dozen en deksels. In februari ’95 kopen Els Vandebroeck en Koen Luyckx, bestuurders van de familieholding Dever, de onderneming over en wijzigen de naam in Transbox. Wuyts blijft op zelfstandige basis voor het bedrijf werken als technisch-commercieel verantwoordelijke. Vandaag realiseert Transbox met zeventien vaste en vier interim-medewerkers in twee ploegen een jaaromzet van zo’n 120 miljoen frank. Op het klantenlijstje staan onder meer Sabena, Astra Sweets, Gudrun, Belcomar, Hartog, Massive en Cevan. Ook levert het bedrijf blisterverpakkingen aan klanten in Frankrijk ( Castorama, Lumia, Decathlon, Lival) en Nederland ( Basic).

Na de overname werd niet alleen het productieapparaat gemoderniseerd (goed voor een totale investering van 15 miljoen frank), Luyckx nam ook een tweede productontwikkelaar in dienst : ” Gerda Devos en Patrick Tjolle zijn de kunstenaars van ons bedrijf. Innovatie is één van onze sterke punten. Zo hebben we ook een patent op de Tubo-potten (die voornamelijk worden gebruikt als snoepgoeddozen). Deze stevige potten in propyleen zijn transparant wat de visuele aantrekkelijkheid verhoogt en kunnen in elkaar worden geschoven waardoor op transportkosten kan worden bespaard. De dozen in propyleen kunnen ook zonder problemen in de diepvries of microgolfoven worden geplaatst.”

Naast de productie van verpakkingen maakt Transbox ook displays in kunststof. Luyckx : “Het aandeel van deze niche nu al goed voor 10 % van ons omzetcijfer willen we geleidelijk optrekken tot 30 %. Transbox moet het immers niet hebben van massaproductie, zoals De Ster in Hoogstraten, maar van oplossingen op maat. Vroeger moesten de diverse onderdelen van deze staanders manueel worden gemonteerd. Via de zogenoemde dieptrektechnologie is Transbox erin geslaagd een matrijs te maken waardoor de displays uit één stuk kunnen worden samengesteld. Dergelijke totaalpakketten gaande van ontwerp en ontwikkeling over productie en assemblage tot verzending en beheer van de logistieke stromen zijn het deksel op onze pot !”

KOEN LUYCKX (TRANSBOX) In de toekomst moet de productie van plastic displays 30 % van onze omzet uitmaken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content